Piyasalara erken Noel hediyesi

Küresel borsalar ve riskli para birimleri Powell'ın konuşması sonrası değerlendi. Piyasalarda şimdi Trump-Xi buluşması ve bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın üç yıllık para politikasını sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olabileceğini ortaya koyarak riskli varlıklara olan ilgiyi artırmasının ardından Wall Street'teki yükselişi izleyerek artış kaydetti.

Dolar ve ABD Hazine tahvil getirileri ise Powell'ın politika faiz oranlarının nötr seviyenin "hemen altında" olduğunu belirtmesinin ardından geriledi.

Ancak, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin devlet başkanı Xi Jinping'in Arjantin'deki G20 zirvesinde yapacakları ticaret görüşmelerinden önce yatırımcıların temkinli olmalarıyla Asya borsalarındaki kazanımlar sınırlandı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Şanghay Composite yüzde 0.2, Avustralya borsası yüzde 0.5 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Analistler, ABD-Çin geriliminde yumuşama sinyallerinin, tepki yükselişini tetikleyebileceğine inanıyorlar; ancak her iki taraftan da önemli tavizler olmadıkça, bu adımın muhtemelen kısa süreli olabileceğini söylüyorlar.

Powell'ın açıklamalarının 2019'da daha hızlı faiz artışına dair endişeleri hafifletmesiyle, Dow Jones endeksi yüzde 2.5 ve Nasdaq yüzde 3 yükseldi.

Açıklama piyasaları şaşırttı

Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını Fed'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdiler.

Yüzde 2-2.25 seviyesindeki politika faiz oranının nötr tahminlerin "hemen altında" olduğunu belirten Powell'ın para politikasını gevşetme yanlısı yönde değişim gösteren açıklamaları para piyasalarını şaşırttı.

Powell bu açıklamalarıyla geçen ayki ifadelerinin tam tersi yönde ifadeler kullanmış oldu. Powell geçen ay, politika faiz oranının nötr seviyeden "çok uzakta" olduğunu ve Fed'in bu seviyenin ötesinde bile politikasını sıkılaştırabileceğini söylemişti.

Riskli paralar değerlendi

Dolar, Powell'ın ABD faiz oranlarının nötr seviyenin hemen altında olduğunu belirtmesinin ardından dünkü kayıplarını artırdı.

Powell'ın açıklamaları doların özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi riskli para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

Güney Afrika randı ve TL gibi bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinin de her biri yüzde 1 oranında değer kazandı.

Tutanaklar bekleniyor

Dolar endeksi dün yüzde 0.54 düşüşle 1 Kasım'dan bu yana en sert yüzde düşüşünü kaydettikten sonra bugün 96.6 seviyesinde yer alıyor.

İşlemciler, Fed'in 7-8 Kasım'da gerçekleşen toplantısının bu akşam yayınlanacak tutanaklarından parasal sıkılaştırma seyrine ilişkin daha fazla ipucu bekliyorlar.

Güvercin Fed doları düşürdüGüvercin Fed doları düşürdü

Bu konularda ilginizi çekebilir