Güvercin Fed doları düşürdü

Fed Başkanı Powell'ın, geçen ay kullandığı ifadelerin neredeyse tam tersi şekilde, hedef faizin hemen altında olduklarını söylemesi iyimserliği artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizinin şu anda sağlıklı ABD ekonomisini ne hızlandıran ne de frenleyen seviye tahminlerinin "hemen altında" olduğunu belirterek, yatırımcılara güçlü bir iyimserlik sağladı.

Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını Fed'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdi.

Bu ifadeler Fed başkanının geçen ayki konuşmasının tam tersi niteliğinde. Powell geçen ay, politika faiz oranının nötr seviyeden "çok uzakta" olduğunu ve Fed'in bu seviyenin ötesinde bile politikasını sıkılaştırabileceğini söylemişti.

Powell'ın açıklamalarının ardından dolar küresel piyasalarda değer kaybetti. Açıklamalardan hemen önce 97.4'e kadar çıkan dolar endeksi bu sabah 96.6'ya kadar gerilemiş durumda.

Doların küresel piyasalardaki değer kaybı gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türk lirasına da destek oluyor. Ayrıca kasım ayı ekonomik güven endeksinde kaydedilen yüzde 9.1'lik yükseliş pozitif görünümü destekledi.

Gün içinde 5.1771'e kadar gerileyen dolar/TL saat 10:45'de 5.1795'den işlem gördü. 5.9055'i gören euro/TL ise 5.9060'dan alıcı buldu.

Ayrıca Avustralya ve Yeni Zelanda doları gibi riskli para birimleri ile Güney Afrika randı gibi bazı gelişmekte olan ülke para birimleri de değerlendi.

TL, ağustostan bu yana yüzde 39 değerlendi

Kasım ayına 5.50'nin üzerinde başlayan dolar/TL bugün 5.1771'e kadar gerilemiş durumda. TCMB ve hükümet tarafından son dönemde atılan adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerileme dolar/TL'nin kademeli bir şekilde ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu. Dolar/TL 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 39'u bulmuş durumda. Öte yandan halen yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında.

Diğer taraftan yurtiçinde ekonominin cari fazla veriyor olmasının yanı sıra enflasyonun düşeceği beklentilerinin de TL'ye destek olduğu belirtiliyor.

"5.20 seviyeleri destek konumuna geldi"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, Trump'ın son dönemde Powell'ı eleştiriyor olmasının piyasaları rahatsız ettiğini, dolayısıyla da sergilenecek tutumun yakından izlendiğini söyleyerek, "Konuşmalara bakınca güvercin bir Powell gördük, agresifçe artışa devam etmek yerine faizin nötrün biraz altında olduğunu bundan sonra para politikasının istihdam ve enflasyon için değişen görünüme bağlı olarak ekonomiyi takip edecek şekilde tasarlanacağını söyledi. Çok şahin değil. Dolar da son dönemde zaten çok güçlü değildi, Powell ile biraz daha dolarda gevşeme oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL'nin son dönemde kademeli düşüşünü koruduğunu, dolarda küresel gevşeme sonucu kurun da aşağı yönlü tepki verdiğini söyleyen Karadağ, "Dolar/TL 5.22'li seviyelerde zorlanıyordu, bu sabah gelinen 5.20 seviyeleri destek konumuna geldi. Türkiye-ABD ilişkileri iyi yönde ilerlerken, diyalog pencereleri korunuyorken bu seviyenin altını bekliyorum. Bugün Fed tutanakları açıklanacak. Pozitif etki yaratabilir ancak dünkü açıklamalardan sonra yeni bir trend oluşturmaz. Piyasalar asıl olarak G20 toplantısını bekliyor. Ticaret savaşları ortamında Trump'ın Çin ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak temaslar izlenecek" dedi.

"Bu denli iyimserlik öngörmüyorduk"

"Powell'ın sürpriz sözlü yönlendirmesi piyasalarda pozitif algılanıyor. Yatırımcı güvenini korumasını bekliyor ancak bu denli iyimser yaklaşım öngörmüyorduk. Küresel piyasaların genelinde bahse konu tavır sürpriz olarak nitelendiriliyor" diyen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

"İyimserliğin sürdürülebilirliği konusunda da -en azından bu ölçekte- ikna olmakta güçlük çekiyoruz. Bugün açıklanacak olan tutanaklar ve Aralık ayı FOMC toplantısını bekleyerek 2019'a dair öngörülerimizi oluşturmaya çalışacağız. Ana senaryomuzda hali hazırda 3 adet 25 baz puan federal fonlama faizi ayarlaması ve FOMC'nin gidebildiği noktaya dek normalizasyonu sürdüreceği fikri 2019 yılı için yer almaya devam ediyor. Faiz yaklaşımından ziyade bilanço operasyonunun piyasa işlemcileri arasında ciddi anlamda göz ardı edildiğini düşünüyoruz. Son olarak Ekim 2018 itibarıyla aylık 50 milyar dolarlık operasyona geçildiğini belirtmek isteriz"

"Trump'ın söylemleri ile paralel"

Işık FX tarafından hazırlanan analizde de şu görüşlere yer verildi: "Dün açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, 3 yıl önce başlattıkları kademeli sıkılaşma politikasının, ülke ekonomisini dengede tutacak seviyelere yaklaştığını belirtirken, faiz oranlarının nötr seviyenin biraz altında olduğunu söyledi. Gelen güvercin tonlu ifadeler bir süredir FED'in faiz artışlarına yönelik eleştirilerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemleri ile paralellik taşırken, açıklama sonra dolar varlıklarında sert satışlar gözlemlendi. Doğal olarak da ons altın değer kazandı. Piyasalarda şimdi ABD ve Çin arasında yapılacak olan başkanlar düzeyindeki görüşme merakla bekleniyor"

ABD borsaları hızlı yükseldi

Powell'ın "güvercin" açıklamaları sonrası dolar değer kaybederken, pay piyasaları da hızlı yükseldi. Dow Jones endeksi dün yüzde 2,50, S&P 500 endeksi yüzde 2,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,95 değer kazandı.

Avrupa tarafında, Brexit endişeleri, dün Powell'ın konuşması öncesinde piyasalar üzerinde etkili oldu. İngiltere Merkez Bankası'nın yayımladığı raporda yer alan "anlaşmasız Brexit'in ekonomide ciddi bir daralmaya neden olabileceği" ifadeleri sonrası FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 değer kaybederken, Almanya’da DAX endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi yatay seyretti.

Bugün Japonya'da açıklanan perakende satışlar verisinin yüzde 1,2 artış ile beklentileri aşmasının ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi Trump-Xi buluşmasına yönelik endişelerin de etkisiyle yüzde 0,7 düşüş kaydetti.

Powell'ın açıklamalarının ardından piyasalarda risk iştahı artarken, yarın başlayacak G20 Zirvesi öncesi petrol fiyatlarındaki düşüş de dikkati çekiyor. Dün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybeden Brent petrolün varil fiyatı, bugün Asya piyasalarında 59 doların hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Piyasalara erken Noel hediyesiPiyasalara erken Noel hediyesi

Bu konularda ilginizi çekebilir