Piyasalarda Fed toplantı tutanakları bekleniyor

Küresel piyasaların yoğun veri gündemiyle yön bulması beklenirken, gözler bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 1-2 Kasım tarihli toplantı tutanaklarına çevrildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından piyasalarda oluşan şok etkisi yerini iyimserliğe bırakırken, yeni başkanın vergileri düşürme ve mali harcamaları artırma vaatlerinin küresel büyümeyi canlandıracağı ve şirket karlarını artıracağı beklentileri fiyatlanmaya devam ediyor. Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi 101 ile yatay bir seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2,31 seviyelerinde dengelendi.

Öte yandan, dün ABD'de ikinci el konut satışları ekim ayında 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece ABD'de son dönemde pozitif gelen verilere bir yenisi daha eklenirken, Fed Başkanı Janet Yellen'ın da açık bir şekilde işaret ettiği aralık ayı faiz artırımına ilişkin piyasa beklentisi yüzde 100'e ulaştı.

Tüm bu gelişmelerle Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,35 yükselişle 19.000 puanı aşarken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,21 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,33 değer kazandı. Böylece her 3 endeks üst üste ikinci günü de rekorla kapattı.

Analistler, ABD'de bugün dayanıklı tüketim malları, haftalık işsizlik başvuruları ve imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gibi yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, aralık ayı faiz artırım olasılığının yüzde 100'e ulaşmasının ardından bugün açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 1-2 Kasım tarihli toplantı tutanaklarında detayların aranacağını kaydetti.

Bu arada, piyasalarda dün yatırımcı iştahının artmasını sağlayan Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş, Petrol İhraç Eden Örgütü (OPEC) üyelerinin İran ve Irak ile üretimi kısma konusunda anlaşmaya varamadığı haberleriyle yerini düşüşe bıraktı. Dün 50 dolar sınırına dayanan Brent petrolün varil fiyatı, bu gelişme sonrasında yeniden 49 doların altına indi.

Avrupa tarafında, euro/dolar paritesi hafta başından bu yana 1,06 seviyelerindeki yatay seyrini sürdürürken, dün petrol fiyatlarındaki yükselişten güç bulan hisse senedi piyasaları günü kazançla kapattı. Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,41, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,27 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 yükseldi.

Analistler, bugün Avrupa piyasalarının başta Fransa ve Almanya olmak üzere Euro Bölgesi imalat ile hizmet sektörü PMI verileriyle yön bulacağına işaret etti.

ABD piyasalarındaki pozitif havayı devralan Asya borsalarında ise Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ABD tahvil faizleri ve dolar endeksindeki sert yükselişlerin durulmasıyla günü yüzde 0,36 artışla 75.811,99 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün uluslararası piyasalarda 3,3938 seviyesine yükselmesi sonrasında bugün 3,37 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt dışında veri akışının yoğun olduğunu, yurt içinde ise finansal hizmetler anketi ve finansal hizmetler güven endeksi ile konut satış istatistiklerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 Endeksi için teknik açıdan 75.300 puanın destek, 76.300 ila 77.200 seviyelerinin ise direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir