Piyasalarda temkinli bekleyiş

ABD ile ilişkilerin gerilmesi sonrasında TL ve tahvil faizlerinde dalgalanma devam ederken, beklentilerin üzerinde gelen şirket bilançoları Borsa İstanbul'u güçlü tutuyor. Piyasalar, iki ülke ilişkilerine yönelik gelişmeleri izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLİNE

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, ABD'li rahip Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacakları şeklindeki söylemleri ve devamında Türkiye'den gelen tepki piyasada tedirginliğe neden oldu.

ABD’den gelen tehditvari açıklamalara Türkiye tarafından diplomatik bir dille yanıt verilmesi ve itidalli açıklamalar yapılması negatif baskıyı bir miktar azaltsa da TL varlıklar üzerindeki baskının bugün devam ettiği gözleniyor.

Beklentilerin üzerinde gelen şirket bilançoları Borsa İstanbul'da düşüşleri sınırlandırırken, baskının TL ve tahvil faizlerinde daha fazla hissedildiği görülüyor.

Güne 4.85 civarında başlayan dolar kuru, öğleden sonra 4.8830 seviyesine kadar kadar yükseldi. Kur, ABD büyüme verisi sonrasında bu seviyeden geri çekildi ve saat 17:45'te 4.85 seviyelerinde bulunuyordu.

94.400 seviyelerine kadar gevşeyen Borsa İstanbul 100 endeksi ise, buradan gelen alımlarla 95.000 puanın üzerine çıktı. Endeks, aynı dakikalarda yüzde 0,6 artışla 95.400 seviyesindeydi. 

Diğer taraftan tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyir bugün de sürüyor. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 32 baz puan artışla yüzde 20,41’den ve 10 yıllık tahvil faizi ise 3 baz puan artışla yüzde 18,32’den haftayı tamamladı. Kurdaki hareket, gösterge tahvil getirilerinin hareketi açısından da belirleyici olabilir.

Piyasalar, iki ülke ilişkilerine yönelik gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

Dış piyasalar

Global piyasalarda ise, ABD ile Avrupa Birliği’nin ticaret konusunda müzakereler yapacaklarını açıklamalarının ardından küresel ticaret savaşı endişeleri bir miktar hafiflemiş olsa da Çin ile ABD arasındaki anlaşmazlıkların devam etmesi yatırımcıların temkinli davranışlarını sürdürmelerinde etkili oluyor.

ABD'de 4 yılın en iyi büyüme performansıABD'de 4 yılın en iyi büyüme performansı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir