Piyasaya ‘Nevruz’ etkisi

Barış sürecinin orta-uzun vadede ekonomiye olumlu etki yapabileceği beklentisiyle kur ve faiz düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL- Abdullah Öcalan’ın yaptığı PKK’nın silahlı güçlerinin sınır dışına çekilmesi çağrısının ardından ikinci seansa yüzde 1'in üzerinde yükselişle başlayan İMKB-100 endeksi küresel piyasalardaki düşüşe paralel kapanışta kazanımlarının büyük bölümünü geri verdi.

İMKB-100 endeksi günü yüzde 0.26 yükselişle 82,373.94 puandan kapattı.

İmralı'da hükümlü bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, BDP milletvekilleri tarafından Türkçe ve Kürtçe olarak okunan mesajında, PKK'ya silahların susması ve örgütün silahlı güçlerinin sınır dışına çekilmesi çağrısı yaparken; yeni mücadele zemininin demokratik siyaset olduğunu vurguladı.

Kur ve faiz düştü

Çağrının ekonomiye orta ve uzun vadede olumlu yansıyacağı beklentisiyle kur ve faiz günün en düşük seviyelerine geriledi.

Bankacılar, küresel piyasalardaki sert kayıplarına ve döviz talebine karşın TL’nin değer kaybetmemesinin yatırımcıların barış sürecine olumlu bakışının bir göstergesi olduğunu söylediler.

Üst düzey bir bankacı, "TL değer kazanıyor, tahvil/bono piyasasına da giriş var. Etki tamamen barış süreci gelişmeleri ile alakalı. Piyasalara giriş belirgin görülebiliyor. Bu gelişmenin orta-uzun vadede oyunu değiştirici boyutta olabileceğine inanan yatırımcıların olduğunu da görüyoruz. Girişlerin bununla alakalı olduğu açık" dedi.

Parite

Euro dolar paritesi bugün Güney Kıbrıs endişeleri ve zayıf Alman PMI verileriyle düşüşünü sürdürürken TL ise buna rağmen sepet bazında değer kazandı. Almanya'da Mart'ta imalat ve hizmetler PMI öncü verileri beklentilerin altında değerler aldı. Markit'in hazırladığı Almanya imalat sanayi satın alma yöneticileri (PMI) öncü endeksi Mart'ta beklentilerin altında 48.9 olarak açıklandı.

Güney Kıbrıs banka mevduatlarından tek seferlik vergi alınmasını kabul etmemesi halinde ülkedeki büyük bankaları kapatmak ve hatta ülkenin Euro bölgesinden çıkmak zorunluluğu ile karşı karşıya olabilir.

Euro bölgesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Güney Kıbrıs arasındaki görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir Euro bölgesi yetkilisi, "En sonunda bu onların kararı olacak. (Ülkeyi) Euro bölgesinden çıkmaya zorlayacak temel hasarların gerçekleşmemesi için yapılabileceğimiz çok şey var" dedi.

Küresel riskten kaçışla bu hafta 1.8270 ile Eylül 2012'den bugüne en yüksek seviyeye yükselen dolar/TL dün Güney Kıbrıs'a ilişkin problemlerin çözülmesine ilişkin umutlarla 1.82'nin altına inmişti. Dolar/TL güne başladığı 1.8175seviyesinden 1.8128/1.8129 ile günün en düşük seviyesine geriledi. Kur TSİ1712'de 1.8161/1.8164 seviyesinden işlem gördü.

Bu sabah saatlerinde 2.0845 seviyesinde işlem gören sepet bazında TL ise aynı saat itibarıyla 2.0794 seviyesine geriledi.

Öte yandan tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 6.20 valörlüde yüzde 6.19 olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 6.21 valörlüde yüzde 6.15 seviyesinde işlem gördü. Valörlüde işlem bazında gösterge tahvil yüzde 6.14 olan günün en düşük seviyesine kadar geriledi.