"Türk yatırımcı Çinliler’e teşekkür etmeli"

Serbest ve yatırım fonlarının altın satışlarını Çin’in karşıladığını söyleyen Halk Yatırım Stratejisti Ökte, "Türk altın yatırımcısı bunun için Çinliler'e teşekkür etmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Geçen yıl yatırımcısına 12 yıl aradan sonra ilk kez kaybettiren ve fiyat seviyesi anlamında 3 yıl geriye giden altının ons fiyatı son bir buçuk ayda yüzde 7 değer kazandı.

Geçen hafta ABD'de beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam verisinden ve Çin piyasalarının tatil dönüşünden destek bulan altın fiyatı yılbaşından bu yana devam eden kısa vadeli yükseliş trendi içindeki hareketini sürdürdü.

Altının ons fiyatı, analistlerin güçlü direnç seviyesi olarak nitelendirdikleri 1.270 doları aştı. Altının ons fiyatındaki yükseliş 1.270 dolar direnci aşıldıktan sonra ivme kazanarak son dört ayın en yüksek seviyesi olan 1.294 dolar seviyelerine kadar devam etti.

Analistler, altının ons fiyatında 1.270 dolar seviyesinin aşılması ile alımların arttığını, kısa vadede 1.307 doların önemli bir direnç seviyesi olarak takip edileceğini belirtiyor. Son dönemde Çin'de fiziki altın talebinin artmasının altın fiyatının yükselişinde itici güç olduğunu kaydeden analistler, 1.250 dolar seviyelerinin önemli destek konumuna geldiğini vurguluyor.

"Türk altın yatırımcısı artık Şangay'daki gram fiyatını izlemeli"

AA muhabirine değerlendirmede bulunan Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, ons altında net bir savaş olduğunu, bu savaşın 2013 yılında başladığını söyledi.

Serbest fon yöneticileri ve yatırım fonlarının altın sattığına, Çinlilerin ise altın aldığına dikkati çeken Ökte, "Fon yöneticileri altın savaşının 2013 yılında ilk raundunu kazandı ancak 2014 yılında ikinci raund Şangay'a gidiyor" dedi.

Şangay bazlı alımların eskiden Çin Merkez Bankası alımları olduğunu aktaran Ökte, şunları kaydetti:

"Şimdi mücevherat sektörü ve külçe altın alımları ile Çin, Hindistan'ı altın talebi bazında geride bırakarak 1. sıraya yükseldi. Serbest fonların pozisyonlarına baktığımızda ons altın açık pozisyonlarının gerilemeye devam ettiğini görüyoruz.. Ons altında 31 Aralık 2013 günü 1.198 dolar seviyesinden başlayan ve yüzde 7,4 yukarı hareket yaratan alımların önemli bir bölümü Şangay bazlı gerçekleşiyor. Türk altın yatırımcısı, serbest ve yatırım fonlarının altın satışlarını karşılayanın bu sefer merkez bankaları ve Hindistan değil Çin olduğu için Çinlilere teşekkür etmeli.

Hindistan altın talebi de düşüyor. Özellikle düğün sezonu zamanında, geçen seneye göre altın talebinin düştüğünü ve ikinci el altın satışlarının yoğunlaştığını gördük. Hintlilerin bir miktar da altından gümüş mücevherata geçtiklerini, artan gümüş talebinde gözlemliyoruz. Eskiden sadece Kapalı Çarşı serbest piyasa ve COMEX'i izleyen Türk altın yatırımcısı artık Şangay altın piyasasında da gram fiyatını izlemeli ve sabah kalktığında, 'Şangay'da gram altın fiyatı ne oldu?' diye bakmalıdır."

 "Şangay bazlı alımlarla 1.435 doları görebiliriz"

Bu yıl altının ons fiyatının Şangay bazlı alımlarla 1.435 dolara gittiğinin görülebileceğini öngören Ökte, bunun da bugünkü seviyeden dolar bazında yüzde 11,5 yukarı hareket anlamına geldiğini vurguladı.

Ökte, kısa vadede altının ons fiyatında önemli gördüğü direnç seviyesinin 1.307 dolar olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Kısa vadede 2014 yılında altının ons fiyatının Şangay bazlı alımlarla 1.435 dolara gittiğini görebiliriz. Ons altının 31 Aralık 2013'de alımların başladığı 1.198 dolara geri döneceğini düşünmüyorum. Ons altında '1.198 doları beklerim, bu seviyeden alım yaparım' diyenlerin bu sene eli boş döneceklerini düşünüyorum. 2013'de ons altının her aşağı hareketinde alıcı olan ve her alışta para kaybeden altın yatırımcısının, yoğurdu üfleyerek yemesi doğaldır. Ancak bu konjonktürde ons altının 1.198 dolara geri döneceğini gösteren işareti ne dolar endeksinden ne küresel para politikalarından ne de serbest fonların hareketlerinden görebiliyoruz. Hatta serbest fonlar altın açık pozisyonlarını büyük ölçüde kapattılar.

Ons altının 23 Ocak'ta başlayan yukarı trendinin aşağı kırılımını hangi seviyede görebiliriz? 1.238 dolar aşağısı konsolidasyon benim için trend değişimi sinyalidir. Bir şekilde ABD işsizlik oranında önemli bir iyileşme olursa, örneğin bir kaç ay içinde işsizlik yüzde 6'nın altına düşerse, Fed tahvil alım programını ekim ayından önce yaz aylarında sonlandırabilir. Ancak kesinlikle böyle bir şey öngörmüyorum. Beklentim, Ekim 2014'te Fed'in tahvil alım programını sonlandıracağı şeklindedir. Bu da zaten ons altın fiyatı içinde var."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir