S&P de not artıracak

J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, S&P'un da Moodys ve Fitch'i takip ederek not artışına gideceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesine ilişkin, "Karar oldukça geç alındı. Yabancı yatırımcıların gözünde Türkiye çoktan yatırım yapılabilir seviyeye gelmişti" dedi.

Özhabeş, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasına yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu kararın Türkiye için oldukça önemli olduğunu, Amerika'daki bir çok yatırım fonunun, kuralları gereği sadece yatırım yapılabilir şeklinde notlandırılan ülkelerin bonolarını alabildiğini söyledi.
     Bu kuralın dünyadaki bir çok yatırım fonu için de geçerli olduğuna dikkati çeken Özhabeş, Türkiye'nin notunun "yatırım yapılabilir" seviyeye getirilmesiyle daha önce Türkiye'ye yatırım yapamayan bir çok fonun yatırım yapabileceğini kaydetti.
     Bunun da Türkiye'ye dışarıdan bir çok kaynağın gelmesine yardımcı olacağını vurgulayan Özhabeş, "Mesela borçlanma tahvillerine talebin artmasını ve ülkenin daha düşük faizden borç bulabilmesini sağlayacak. Bunun yanında ülkenin kredi notunun artması, notlandırılan büyük şirketlerimize de faydalı olacak. Zira bir ülke içindeki şirketlerin notları genelde ülke notuna bağımlı oluyor" diye konuştu.
    
"Kredi kuruluşları Türkiye'nin notunu düşük tutarak hata yapıyor"
    
     Özhabeş, aslında kararın oldukça geç alındığını ifade ederek, "Yabancı yatırımcıların gözünde Türkiye çoktan yatırım yapılabilir seviyeye gelmişti. Bunu CDS dediğimiz, ülkenin dış borcunu ödeyememe riskine karşı alınan sigortanın fiyatlarına bakarak görebiliyoruz. Bunun yanında dış borcumuz için düşmüş faizler ve yükselen borsa da yatırımcıların Türkiye'ye güveninin bir göstergesi" değerlendirmesini yaptı.
     Özhabeş, halen, CDS fiyatlarına bakıldığında marketlerin gözünde Türkiye'den daha riskli gözüken bir çok ülkenin, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından halen Türkiye'den yüksek notlandırıldığını dile getirdi.
     Bu ülkeler arasında İtalya, İspanya, İrlanda, Güney Afrika, Kazakistan ve Rusya'nın bulunduğunu hatırlatan Özhabeş, bu durumun, piyasalarla kredi derecelendirme kuruluşları arasında görüş farkı olduğunu gösterdiğini vurguladı. Özhabeş, "Türkiye'nin notunu düşük tutarak kredi derecelendirme kuruluşları hata yapıyor" dedi.
    
"Çözüm süreci kredi notunun artmasında etkili oldu"
    
     Türkiye'nin kredi notunun daha önce de Fitch tarafından yatırım yapılabilir seviyeye getirildiğini anımsatan Özhabeş, şunları söyledi:
     "Bu not artışlarında büyüyen ekonomi, düşen dış borcun gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranı, siyasi istikrar, artan ihracat gibi temel faktörler etkili oldu. Bunun yanında çözüm süreci nedeniyle oluşan havanın kredi notunun artmasında etkili olduğuna inanıyorum.
     Türkiye için bir risk yüksek cari açık. Bu önemli ölçüde enerji ithalatından kaynaklanıyor ancak petrol fiyatları düşme eğiliminde. Yavaşlayan global ekonomilerin burada etkisi olmakla birlikte Amerika'da olduğu gibi yeni teknolojilerle petrol arzının artacak olması beklentisi, petrol fiyatlarının ve dolayısıyla Türkiye'nin cari açığının tehlikeli oranlarda artmasını engelleyecektir."
    
"S&P de diğer kurumları takip edip Türkiye'nin notunu arttıracak"
    
     Özhabeş, Amerika'da ve dünyadaki birçok yatırım fonunun, Türkiye'de SPK'nın karşılığı olan "Securities and Exchange Commission"in tanımış olduğu kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlara baktığını belirterek, bu şekilde 10 derecelendirme kuruluşu bulunduğunu, bunların başında da Moody's, S&P, ve Fitch'in geldiğini vurguladı.
     Bunlardan yalnızca S&P'nin halen Türkiye'yi "yatırım yapılabilir"in altında notlandırdığına işaret eden Özhabeş, "S&P de diğer kurumları takip edip Türkiye'nin notunu arttıracaktır. Bazı yatırım fonlarının bir ülkeye yatırım yapması için bu üç kurumun da 'yatırım yapılabilir' şeklinde notu gerekiyor. S&P'nin de Türkiye'nin notunu arttırması, Türkiye için daha da olumlu olacaktır" görüşünü de paylaştı.