'Ticaret savaşı' ateşi piyasaya sıçradı

Küresel ticaret savaşı endişeleri altın gibi güvenli limanlara alım getirirken TL başta olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLİNE

ABD'nin Çin'den ithal edilen ürünlere yaklaşık 50 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi uygulamasına Çin'den gelen aynı miktardaki misilleme risk iştahında belirgin bir azalmaya neden olurken altın ve ABD 10 yıllıkları gibi güvenli limanlara girişler olduğu görülüyor.

Haber akışı sonrasında ABD vadelileri yüzde 2'ye yakın değer kaybederken Avrupa borsaları da satıcılı bir seyre döndü.

Gelişmekte olan para birimleri dolara karşı zayıf bir görünüm izlerken, TL'deki negatif ayrışma daha belirgin bir görüntü aldı.Dolar endeksi 90 seviyesinin hemen altında hareketine devam ediyor. Euro/dolar 1,23 sınırının hemen altında. Dün 3,99 seviyelerinden kapanan dolar/TL, 4,02'nın üzerine çıkarken, euro 4,94'ün üzerine çıktı.

Güne hafif pozitif başlayan BIST 100 endeksi ise, ABD vadelilerinde görülen satışların etkisiyle günün ilk yarısını yüzde 1,05’lik düşüşle 113.396’dan kapattı.

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi dünkü kapanışa göre 8 baz puan artarak yüzde 14,15'ten, 10 yıllık tahvil faizi de 10 baz puan artarak yüzde 12,69 seviyesinden işlem görüyor.

Global piyasalarda altının ons fiyatı ise yüzde 0,75 artışla 1343 dolara yaklaştı.

Çin’den ABD’ye 'ticari korumacılığı terk et' çağrısıÇin’den ABD’ye 'ticari korumacılığı terk et' çağrısı

Çin'den ABD vergilerine beklenen misilleme geldiÇin'den ABD vergilerine beklenen misilleme geldi

"Piyasalar yapısal reform istiyor"

NoorCM Menkul Değerler Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, dolar/TL'deki atakta faizlerin ekonomik paket ile düşürülmeye çalışıldığına yönelik haberlerin etkili olduğunu ifade ederek, piyasanın paket veya müdahale yerine ekonomik ve yapısal reformlar istediğini söyledi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, dolar/TL kurunda yaşanan hareketliliğin devam ettiğine işaret ederek, "Geçtiğimiz hafta 4,03'e kadar gidip oradan 3,93'e kadar hızlı bir geri çekilme olmuştu. Ama özellikle 3,94 altının kalıcı olmaması, hareketin tekrar yukarı doğru tetiklenmesine neden oldu. Bunun ekonomik ve siyasi olarak hem içeride hem de dışarıda birçok sebebi var. Ancak son zamanlarda özellikle ittifak yasasının geçmesi sonrasında yabancı yatırımcının algısında bozulma olduğu yönünde bir genel görüş olduğunu piyasadan anlayabiliyoruz. Bugünkü atağın da altında bir ekonomik paket hazırlandığı ve faizlerin düşürülmeye çalışıldığı haberlerinin biraz piyasada ters tepmesi olduğunu gözlüyoruz. Çünkü piyasa bunu bu tip paketlerle veya müdahalelerle değil, gerçek anlamda ekonomik ve yapısal reformlarla yapılmasını istiyor ve arzuluyor." diye konuştu.

"Yeni alım dalgası gelebilir"

Mert Yılmaz, dolar/TL kurunun teknik olarak 4,03 üzerine geçmesi durumunda bir tur daha alış dalgasının gelmesi ve 4,10'lara doğru hareket yaşanmasının çok sürpriz olmayacağına değinerek, "Psikolojik olarak 4 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece bizim açımızdan sıkıntı. Ancak gerçek anlamda soluklanmanın ve rahatlamanın 3,97'nin, hatta 3,94'ün altına gelinmesi durumunda oluşması mümkün. Eğer 4,0 üzerinde kalınırsa teknik olarak da bir formasyon tamamlanır ve yeni zirvelere doğru hareket sürpriz olmaz. İyimser senaryoda, 3,85-3,88'e doğru gelebilecek geri çekilmelerde alıcıların tekrar güçlenmesi muhtemel." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir