'Ticarette sigortanın payı artıyor'

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, dünya ticaretinde sigortanın payının giderek arttığını, benzer seyrin Türkiye için de söz konusu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım İzmir'de düzenlenen EBSO toplantısında konuştu. Dünya genelinde Eximbankların sigortaya büyük önem verdiğini söyleyen Yıldırım, dünya ticaretinde sigortanın payının giderek arttığını, benzer seyrin Türkiye için de sözkonusu olduğunu söyledi.

“Sigortacılık önümüzdeki dönemde sizlerle çok yakından çalışacağımız bir alan” diyen Yıldırım, “Sigorta kredilendirime ve finansman için bir teminat mekanizması bu alanda büyümek ve sizlerle bu büyümeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Hem ihracatı buradan desteklemek hem de yurt dışından sizin mallarınıza talebi çekmek için bu destek önemli. Hem sizin alacağınızın güvence altına alınıyor hem de iş yapmak istediğiniz pazarlar ve müşterilerle ilgili sizlere detaylı bilgi sağlıyoruz” diye konuştu. Böylece ihracatçı firmaların tahsilat endişesinin de ortadan kalktığını kaydenden Adnan Yıldırım, ihracatçıların sigorta programından kısa süre yararlanmakla birlikte, orta ve uzun vadeli sigortanın da yapıldığını ifade etti.

Yıldırım, bu desteklerin de yurtdışında üstlenilen projeler için 10 yıla kadar çıkabildiğine değindi. Artık yurtdışındaki projelerde alıcılara da kredi kullandırdıkları bilgisinin altını çizen Yıldırım, bu kapsamda 7 ülkede 11 projeye destek verdiklerini, Afrika’ya yaptıkları ziyaretle bu sayının arttığını vurguladı.

'KGF ile daha çok çalışın, finansman sorununuzun çözümü kolaylaşsın'

Yeni bir destek yönteminden daha bahseden Adnan Yıldırım, alıcıya verilen desteklerde uluslararası referans faizinin üstündeki maliyeti Ekonomi Bakanlığı’nın karşılayacağını bildirdi. Son dönemlerde Türkiye’nin risk kategorisinin yükseltilmeye çalışıldığı bilgisini veren Yıldırım, bunu engellemek için çok çaba sarf ettiklerini belirtti ve bunun sonucunu da aldıklarını söyledi.

Kategori yükselmesinin, firmaların daha yüksek faizle borçlanmaları anlamına geleceğini ifade eden Yıldırım, “Bizim olduğumuz seviye 4'de kalmamız gerekiyordu. Önemli bir riski de atlatmış olduk” dedi. Eximbank’ta TL kredisi başvurularının bekletildiği yönündeki eleştirilerde doğruluk payının bulunduğunu söyleyen Yıldırım, bankanın sermaye artışının bu şikayetleri ortadan kaldırmaya yarayacağını anlattı.

Müşterilerden gelen talep doğrultusunda, Türkiye’den mal alan yabancı firmaların daha ileri noktada desteklenmesini içeren talepler de aldıklarını dile getiren Yıldırım, bu konuda çalışma yapıldığı bilgisini verdi. KGF kefaletiyle oluşacak kredi hacminin 250 milyar liraya çıkmasını sağlayacak düzenlemenin yasalaşmasının önemine işaret eden Yıldırım, artık işletmelerin finansman sıkıntısının ortadan kalkacağını aktardı.

İşadamlarını, Türkiye’nin 39 noktasında bulunan KGF ile çalışmaya çağıran Adnan Yıldırım, bu desteklerden KOBİ tanımı dışında kalan büyük şirketlerin de yararlanabileceği uyarısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir