TL, kayıplarını telafi etti

PPK kararları sonrası ilk tepki olarak sert yükselen dolar/TL kayıplarının büyük kısmını geri aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini sabit tutarak koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizini artırmasının kalıcı bir sıkılaştırma yerine likidite adımlarına devam edileceğini ortaya koymasıyla ilk tepki olarak sert yükselen dolar/TL, sonrasında kayıplarının büyük kısmını geri aldı.

PPK öncesi 3.7370 seviyesinde olan dolar/TL 3.8299'a kadar yükseldikten sonra kademeli olarak 3.76 seviyesinin altına kadar geriledi. Dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.7532/3.7570 seviyesinde bulunuyor.

Bu sabah 3.9024/3.9073 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.8963/3.8989, 4.0437/4.0492 seviyesindeki euro/TL ise 4.0384/4.0412 seviyesinde.

'Kırılganlık devam ediyor'

Bankacılar alınan kararların piyasalarda global bazda bir bozulma olmaması halinde TL'de sert kayıpları engelleyeceğini ancak önümüzdeki günlerde Fitch değerlendirmesi ve referandum sürecinin yanı sıra doların seyri de göz önüne alındığında TL'deki kırılganlığın devam edeceği görüşünde.

TCMB yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 7.25 seviyesindeki faiz koridorunun alt bandı ve yüzde 8 seviyesindeki politika faizini sabit tutarken; üst bantta 75 baz puan, geç likidite penceresi faizinde ise 100 baz puan artırıma gitti.

TCMB böylece marjinal fonlama oranını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e, geç likidite penceresi borç verme faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

TCMB'nin politika faizini artırmamasının ortadaki riskleri geçici gördüğü algısı yarattığını söyleyen bir bankacı, "Haftalık repo faizi artmadıkça gecelik faizlerde yapılan artırım kalıcı bir artış değil. GLP de iyice politika aracı oldu, TCMB likidite adımlarına devam edecek" dedi ve şöyle devam etti:
"Ancak mesele mevcut faiz seviyesinin Türkiye'nin riskini tam olarak yansıtmıyor olması. TCMB likidite önlemleri ve GLP ile geçici çözüm aldığını söylüyor. Piyasa ise bu risklerin kalıcı olduğunu, bu yüzden de daha yüklü ve kalıcı bir faiz artışı yapılması gerektiğini düşünüyor. Oysa sadece gecelik repo arttı, haftalık repo artmadı. Normal şartlardaki faizimiz o olduğuna göre gerçek artırım da orada olmalı. Hem onu pas geçti, hem de üst bantta 75 bp ile ortada bir artırım yaptı."

Sırada Fitch var

Bu nedenle kurda sert bir yükseliş görülse de neticede bazı adımlar atılmış olması nedeniyle kurdaki aşırı ilk tepkinin geri verildiğini söyleyen aynı bankacı, "Dolar/TL bir süre 3.75-3.80 arası dengede kalacaktır. Ancak iyimser olacak bir durum da yok, dolar endeksi yukarı giderse yine 3.85-3.90 bandı gündemde olur. Üstelik önümüzde kısa vadede Fitch, sonrasında ise referandum süreci var" dedi.

'TCMB sadeleşmeyi sonlandırdı'

Nomura ekonomisti İnan Demir, TCMB'nin bu karar ile sadeleşme sürecini sonlandırdığını teyit ettiğini söyleyerek, TL'deki rekor değer kayıplarına rağmen TCMB'nin kararlı ortodoks artırım yapmaya hazır olmadığını gösterdiğini söyledi. Demir, risk-getiri profilinde kalıcı bir gelişmenin yokluğunda TL'nin daha fazla değer kaybı baskılarına açık olduğunu söyleyerek, "Bir sonraki TCMB toplantısının ne zaman olacağını bilmememiz de para politikasının belirsizliği algısına katkı yapıyor" dedi.

Analistler faiz kararını nasıl okudu?Analistler faiz kararını nasıl okudu?

 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladıMerkez Bankası faiz kararını açıkladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir