"Trump'ın vergi hamlesi 'siyah kuğu' etkisi yaratabilir"

ABD'li analist Jeff Saut, Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararının bir ticaret savaşına dönüşebileceğini ve piyasalarda "siyah kuğu" etkisi yaratacağını söyledi. Saut, gelişmelerin boğa piyasasından çıkışa yol açmasını beklemediğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li finansal danışmanlık şirketi Raymond James uzmanlarından Jeff Saut, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni vergi kararının ciddi bir ticaret savaşına dönüşebileceğini ve bunun piyasalarda "siyah kuğu" etkisi yaratacağını söyledi.

Birçok ülke ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına uygulayacağı vergilere sert tepki gösterirken, ABD Başkanı Trump'ın Avrupa ülkelerinin misilleme yapması durumunda Avrupa yapımı araçlara vergi getireceğini söylemesi ticaret savaşı endişelerini artırdı.

Trump'ın vergi açıklaması sonrası Dow Jones hisseleri hafta içinde yüzde 3, S&P 500 endeksi ise yüzde 2 düşmüştü.

CNBC'ye konuşan Jeff Saut, ABD'nin yeni vergilerinin piyasaları olumsuz etkilemesini beklediğini belirterek birkaç hafta içinde yaşanabilecek gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Olası bir ticaret savaşının piyasalarda sancılı bir süreç başlatabileceğini kaydeden Saut, durum netleşinceye kadar yatırımcıların temkinli davranarak "bekle gör" politikası izlemesini tavsiye etti.

Saut, "Gerçek anlamda bir ticaret savaşı çıkarsa, neler olur bilemiyorum. Karşı taraftan bir misilleme hamlesi gelebilir, bunu birkaç hafta içinde göreceğiz. Bu süreçte karmaşa geçene kadar beklemek en doğrusu" dedi.

Saut, gelişmelerin boğa piyasasından çıkışa yol açmasını ise beklemediğini ifade ederek, "Bu karmaşanın kısa vadeli olduğunu, uzun vadede bir satın alma olanağı yaratacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Çin: ABD ile ticaret savaşı istemiyoruzÇin: ABD ile ticaret savaşı istemiyoruz

 

Trump: Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydırTrump: Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır

 

Bu konularda ilginizi çekebilir