Türk bankaları ılımlı baskılara dirençli

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sistemine ilişkin raporunda, Türk bankalarının ılımlı finansal baskılara karşı dirençli olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fitch Ratings, Türk bankacılık sistemine dair bir rapor yayımladı. Kuruluş, Türk bankalarının kayıpları absorbe etme kapasitesi sayesinde, varlık kaliteleri ve performanslarına ilişkin ılımlı şoklara karşı koyabilme gücüne sahip olduğunu bildirdi.

Raporda, "Bu durum, 2014 yılını nispeten zorlu bir yıl yapacak olan para birimindeki son keskin değer kaybı ve faiz şoklarına rağmen, Türk bankaları için görünümün durağan olma sebebidir" denildi.

Ülkenin birçok bankasının iki yıllık stres senaryosu altında sağlıklı sermaye rasyosunu koruyabildiğine işaret edilen raporda, bu senaryonun daha yavaş varlık büyümesi ile kârlılık daralmasını varsaydığı aktarıldı.

Raporda, Türkiye'de birçok banka için sermaye ve kar üretmenin önemli bir güç oluşturduğu dile getirilirken, şu ifadelere yer verildi: "Sadece dört banka, bizim sermaye stres senaryomuzdaki Fitch'in minimum ana sermaye/risk ağırlıklı varlıkların oranı olan yüzde 10'u korumada başarısız oldu."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir