Türkiye için büyüme tahminini yükselttiler

ABD'li iki yatırım bankası JP Morgan ve Goldman Sachs, Türkiye için 2017 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin son çeyrek büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası ABD'li Goldman Sachs ve JP Morgan Türkiye için tahminlerini revize etti. 

JP Morgan, Türkiye için büyüme tahminini yükselttiJP Morgan, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

ABD'li JP Morgan, Türkiye için büyüme tahminini revize etti. Bugün açıklanan 2016 4. çeyrek GSYH verisinin Türkiye'de ekonomik aktivitenin sağlamlığı konusunda ikna edici kanıt sağladığını belirten JP Morgan, devam eden jeopolitik ve siyasi belirsizliğe rağmen Türk ekonomisi için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,8'den 2,6'ya çıkardı.

Tüketici güveni ile kredi büyümesinde toparlanmanın kendilerini tahminlerini revize etmeye cesaretlendirdiğini belirten JP Morgan, "16 Nisan referandumunun siyasi belirsizliği sona erdirmesi halinde ekonomik performans daha güçlü olabilir ve güçlü sermaye girişleri meydana getirebilir" değerlendirmesini yaptı.

JP Morgan, referandum sonrasında siyasi belirsizliğin derinleşmesi halinde ise tüketici ve yatırımcı güvenini zarar görebileceğini ve bunun düşük büyümeye neden olabileceğini vurguladı.

'Potansiyelin üzerinde büyümedi'

Banka, yayımladığı değerlendirmede, açıklanan GSYH verisinin TCMB para politikası görünümünde anlamlı bir etki yapmasını beklemediğini belirtirken, gerçekleşen pozitif sürprize rağmen Türk ekonomisinin potansiyelinin üzerinde büyümediğini ifade etti.

Goldman: Büyüme daha ılımlı şekilde sürecek

ABD'li Goldman Sachs, bıl yıl için yüzde 1,8 olan büyüme beklentisini yüzde 2,3'e yükseltti. 

Banka 2017 ilk çeyrek için GSYH büyüme tahminini de yüzde 2,6 olarak ortaya koydu.

Önümüzdeki çeyreklerde ihracatın, büyümenin ana yönlendiricisi olmasını bekleyen Goldman Sachs, global finansal şartlarda sıkılaşma ve yurt içi gelişmeler nedeniyle Türkiye'de ekonomik büyümenin daha ılımlı şekilde devam etmesini beklediklerini de vurguladı.

Capital Economics de revize etti

İngiltere merkezli Capital Economics de, daha önce yüzde 1,8 olarak açıkladığı 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 2,5'e çıkardı.

Yapılan değerlendirmede ayrıca, piyasa beklentisinin aksine büyümenin 2018'de hızlanacağının öngörülmediği de vurgulandı.