Türkiye'nin altın ihracatı düşüyor

Altın ihracat Ocak'ta Aralık'a göre yüzde 18 azalışla 466 milyon oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin enerji alımı karşılığında İran'a doğrudan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden yapılan altın ihracatı Ocak ayında da azalma trendini korurken, toplam ihracat Aralık ayına göre yüzde 18 azalarak 466 milyon dolara geriledi.

TÜİK verilerine göre Ocak ayındaki 466 milyon dolarlık ihracatın 371 milyon doları Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılırken, İran'a ise ihracat gerçekleşmedi. Altın ihracatı Aralık ayında 570.9 milyon dolar olmuş, bu tutarın 402.7 milyon doları Birleşik Arap Emirlikleri'ne; 10.06 milyon dolar ise İran'a gerçekleşmişti.

TÜİK verilerine göre Ocak'ta kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası ihracatı 689.8 milyon dolar oldu.

Türkiye, en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'a ithal etiği doğalgazın bedelini Halkbank'taki hesaplarına lira olarak ödüyor. İranlılar ise bu nakdi kullanarak Türkiye'den altın alıyor ve geçen yılın ilk yarısında doğrudan, Temmuz'daki ABD yaptırımları sonrasında ise Dubai üzerinden ülkesine sokuyordu.

Geçen yılın tamamında Türkiye'nin altın ihracatı önceki yıla göre yüzde 805 artışla 13.34 milyar dolara yükselirken, ihracatın 6.53 milyar doları İran'a,4.6 milyar doları ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirildi. Ancak sektör kaynakları altın resmi olarak BAE'ye gidiyor olsa da Dubai üzerinden tekrar İran'a yöneldiğini belirtiyor.

ABD'nin İran'a yönelik olarak Şubat başında yürürlüğe giren yeni yaptırımları Türkiye'nin yaptığı doğalgaz ödemeleri karşılığında altın alarak ülkesine götürmesi şeklinde ilerleyen ticaretin fiilen sonu anlamına gelirken, Halkbank'ın üçüncü ülkelerin enerji ödemelerini kabul edebilmesinin de önüne geçiyor.

ABD yetkilileri, Türkiye'nin İran'a artan altın ihracatını, nükleer programı nedeniyle büyük ölçüde global finans sisteminin dışına itilen Tahran'a mali destek sağladığı gerekçesiyle endişe verici bulduklarını belirtiyorlardı.