Uzmanlardan ‘not’ uyarısı

Piyasalar bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin yapacağı değerlendirmeye odaklanacak. Uzmanlar kredi notunda görünümün durağandan negatife çekilebileceğini bildiriyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasalar, bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 3 Ekim Cuma günü Kurban Bayramı arifesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin yapacağı değerlendirmeye odaklanacak. Uzmanlar kredi notunda indirim beklemezken görünümün durağandan negatife çekilebileceğini bildiriyorlar. 

Fitch, en son 4 Nisan’da yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin kredi notunu “BBB-” olarak teyit etmiş, not görünümünü “durağan” olarak açıklamıştı. 

Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose, Fitch’in Türkiye için değerlendirmesinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını belirtti. Türkiye'de cari açığın daraldığını ve mali durumun iyileştiğini ifade eden Ghose, buna karşın enfl asyonun yüksek olduğunu ve büyümenin yavaşlama kaydettiğini, bu sebepten dolayı farklı bir değerlendirme olmayacağını dile getirdi. 
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de Fitch’in Türkiye konferanslarında, fazla bir renk vermediğini vurgulayarak, hem pozitif hem de negatif gelişmelerden bahsettiklerini, negatif gelişmelerin biraz daha ağır basar gibi göründüğünü kaydetti. Bürümcekçi, “yatırım yapılabilir notunu kaybetmeyi beklemem ama not görünümünün mevcut global ve lokal ortamda negatife çevrilmesi çok da süpriz olmaz” dedi. 

TD Securities Gelişmekte olan Ekonomiler Başekonomisti Cristian Maggio ise Türkiye’de enflasyon ve işsizliğin yüksek olduğu, büyümenin de yavaşladığına dikkati çekerek, Fitch’in Türkiye› nin görünümünü durağandan negatife çevirebileceğini söyledi. Maggio, Türk Lirası’nın da diğer para birimlerine göre dış şoklara karşı daha kırılgan olduğunu dile getirdi. 

Capital Economics Başekonomisti William Jackson ise Türkiye’nin cari açığının hala yüksek seviyede olduğunu bu yüzden görünümde aşağı yönlü bir revizyon yapılabileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir