Yatırımcı borsadan çıkıp nakit varlığını artırıyor

Küresel ekonomik büyümede döngünün sonuna yaklaşılıyor. Görünümün bozulduğunu düşünen yatırımcı kasasında daha fazla nakit tutmaya başladı. Önümüzdeki yıl dünyada ekonominin hız keseceğini öngören yatırımcı sayısı da artışta...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - ABD ve Çin arasında kızışan ticaret savaşı, finans krizi sonrasında yıllarca devrede olan ‘ucuz para’ döneminin sona ermesi ve küresel ekonomik görünümün bozulması yatırımcıyı kendini savunmaya zorluyor. Risk almaktan korkan yatırımcı hisse senedi piyasalarına daha temkinli yaklaşırken, nakitte kalmayı tercih ediyor.

Bank of America Merrill Lynch fon yöneticileri anketinin dün yayınlanan sonuçlarına göre katılımcılarının yüzde 24’ü küresel ekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlayacağını öngörüyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 7 civarındaydı. Eylül ayı sonuçları büyüme beklentilerinin 2012’den bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.

Yatırımcıya göre ticaret savaşı piyasaların önündeki en büyük risk olmaya devam ediyor. Yatırımcı art arda dört aydır ticaret savaşlarını en büyük korkuları olarak nitelendiriyor. Diğer yandan Çin’de yavaşlama korkusu giderek artıyor. Yatırımcı için bir diğer endişe kaynağı ise dünya genelinde yükselen faiz oranları.

18 ayın en yüksek seviyesinde

Bunun sonucu olarak nakit dengesi ağustos ayındaki yüzde 5.0’dan son 18 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.1’e çıktı. Hisselerin toplam içindeki payı da 11 puan gerileyerek net yüzde 22 seviyesine indi. Temmuzda da hisselerin ağırlığı yaklaşık bu oranla 18 ayın en düşük seviyesine gelmişti.

Hisse senedi piyasalarındaki alımlarını azaltmasına karşın yatırımcı büyük teknoloji şirketlerinden vazgeçmedi. Sekizinci ayda en çok alım yapılan hisseler Amerikan teknoloji devleri Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google olurken, Çinli devler Baidu, Alibaba ve Tencent hisselerine de yüklü alım geldi. Yatırımcının bölgesel tercihlerinde de farklılaşmalar oldu. Yatırımcının portföyündeki Amerikan hisseleri Ocak 2015’den bu yana en yüksek ağırlığa erişti. Bu değişim Amerikan ekonomisi ve diğer ekonomiler arasındaki ayrışmanın yansıması olarak görülüyor.

Ankete katılan yatırımcılar Amerikan ve gelişmekte olan şirketlerinin kâr beklentilerine bakıldığında ABD için daha pozitif beklentiye sahip.

Ancak yatırımcıların yüzde 48’i ABD’de ekonomi yavaşlayacağından dolayı gelişen ülke ve ABD şirketlerinin kârlarındaki ayrışmanın sona ereceğini düşünüyor. Gelişmekte olan ülke hisselerinin ağırlığı yüzde 10 ile Mart 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Bankanın stratejistlerine göre eylül ayındaki rotasyon, yatırımcının gelişen ülke hisselerini elden çıkardığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Japonya, sağlık-bakım sektörü ve endüstriyel grupların ise yatırımcının favorisi olduğu belirtiliyor. Ancak stratejistler, Çin’de yılın son çeyreğinde beklenen teşvikler nedeniyle gelişen ülke piyasalarında alım yapılabileceğini tavsiye ediyor.

Gelişen ülke hisseleri daha da düşecek

Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları yeteri kadar düştü diyenler bazı analistlere göre yanılıyor. MSCI Gelişen ülke endeksi ocak ayındaki zirvesinin yüzde 15 altına indi. Ancak Capital Economics, ticaret savaşlarının etkisi, Fed’in 2019 ortasına kadar faiz artırmaya devam edecek olması nedeniyle gelişen ülke hisselerinde düşüşün yılın geri kalanında ve gelecek yıl devam edeceğini öngördü.

Bu konularda ilginizi çekebilir