Yatırımcının kafası karıştı

Yatırımcılar tarafından tam olarak kavranamayan kapanış seansı uygulaması, işlem hacminin de daralmasına neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yatırımcılar tarafından tam olarak kavranamayan kapanış seansı uygulaması, işlem hacminin de daralmasına neden oldu.

İSTANBUL - Kapanış seansı, yatırımcılar için henüz çok yeni bir uygulama. Ancak borsa yatırımcıları, İMKB hisse senetleri piyasasında Cuma günü devreye giren bu uygulamaya henüz alışamadı.

Borsada kapanışta işlem fiyatlarının daha sağlıklı oluşması amacıyla uygulanan kapanış seansı'nın, işlem hacmine de etkisi oldu.

Günlük ortalama 2 milyar lira işlem hacmine sahip İMKB'de dün gün sonunda işlem hacmi 1.65 milyar TL'de kaldı. Kapanış seansına geçilmesiyle saat 17.17'de tek fiyat belirlendiği, bu durumun son 13 dakikada durgunluk yarattığı düşünülüyor.

Bilindiği gibi İMKB'nin kapanış saati Ekim 2009'da yarım saat uzatılarak 17:30'a alınmıştı. Amaç, ABD'deki açılış sonrası hareketi görebilmek ve bu doğrultuda işlem hacminde artış sağlayabilmekti.

Ancak kapanış seansına geçilmesiyle İMKB'de kapanış saati, herkesin bildiği seansın gerisine çekilmiş oldu. Bu nedenle uzmanlar, seans saatlerinin uzatılması halinde kapanış seansı uygulamasının etkisinin daha olumlu görülebileceği görüşünde.

Kapanış seansı nedir?

İMKB'de kapanış seansında normal seans sürecinden kalan tüm emirlerin aktarılması suretiyle, belirlenmiş zaman dilimi boyunca yeni emirler de herhangi bir eşleşme yapılmaksızın sisteme kabul ediliyor. Bu süre sonunda en yüksek miktarda işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinin hesaplanarak, tüm işlemlerin bu fiyat seviyesinden gerçekleştirildiği, tek fiyat yöntemiyle çalışan özel bir seans uygulaması olarak tanımlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir