Yurtiçi piyasalar için kritik hafta
İSTANBUL - Küresel piyasalarda genel olarak pozitif ve rekorlarla geçilen bir hafta geride bırakılırken, yeni hafta özellikle yurt içi piyasaları yoğun haber ve veri gündemi bekliyor.
Hafta sonu Hatay Reyhanlı'daki bombalı saldırılar ülke gündemini tekrar Suriye ile ilişkilere çevirirken, analistler, yaşanabilecek gerginlikler ve sonrasında atılacak adımlara yönelik tedirginliklerin, piyasaların en önemli gündem maddesi olan kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımına yönelik adımlarını da etkileyebileceği düşüncesiyle satış baskılarına neden olabileceğini belirtiyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları açıklamalarda Türkiye'nin not görünümü ile ilgili jeopolitik risklere dikkat çekmelerinin bu tedirginliğin en önemli unsuru olduğunu ifade eden analistler, buna rağmen bu olumsuz etkinin yeni bir risk unsuru ortaya çıkmaması durumunda sınırlı kalmasını bekliyor. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşme ve sonrasında yapılacak açıklamaların da piyasaları etkileyecek önemli haber takvimi arasında bulunuyor.
Bu hafta yoğun veri gündemine de dikkati çeken analistler, özellikle perşembe günü yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve faiz kararı öncesi tahvil-bono piyasası başta olmak üzere piyasaların faiz indirim beklentilerinin nasıl şekilleneceğinin izleneceğini kaydediyor.
Bugün Asya borsalarında yenin dolar karşısında gerilemeye devam etmesi dolar/yenin 102 doların üzerine çıkmasıyla yükseliş isteğini devam ettiren Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 1 oranında değer kazanırken, Çin'de Şangay borsası ise yüzde 0,25 oranında düşüşle son bir haftadır devam eden yatay seyrini devam ettiriyor.
Yurtiçinde mart ayı ödemeler dengesi verisine odaklanacak piyasalarda analistler, Reyhanlı'daki bombalı saldırıların ardından gelmesi muhtemel satışların gücünün piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını tahmin ediyor.
Teknik olarak BIST 100 endeksinin 88.900 desteğinin altına gerilemesi durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini ifade eden analistler, sonraki desteklerin 88.000 ve 86.400 seviyelerinde bulunduğuna dikkati çekiyor. Analistler, genel olarak orta ve uzun vadede yükseliş trendinin korunacağını belirterek, destek seviyelerinden gelecek tepki alımlarının gücünün izleneceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, mart ayı ödemeler dengesi
15.30 ABD, nisan ayı perakende satışlar
17.00 ABD, mart ayı işletme stokları