Yurtiçi piyasalar negatif ayrıştı

Güne yatay başlayan yurtiçi piyasalar, Moody’s’ten gelen açıklamalarla negatif ayrıştı. Borsa İstanbul 100 endeksi 93.000 puana kadar gevşedi. Dolar kuru ise 5.45 seviyesine kadar yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtdışı piyasalarda Borsa İstanbul'un dünkü kapanış seviyesine göre pozitif eğilim oluşmasına rağmen, güne yatay başlayan Borsa İstanbul ve TL varlıklar Moody’s’ten gelen açıklamalarla negatif ayrıştı.

Moody's Türkiye ekonomisinin büyük bir ihtimalle resesyona girdiğini belirtirken, büyüme beklentilerini aşağı revize etti. Bu haber akışıyla TL ve BİST’te yurtdışına göre negatif ayrışma oluştu. BİST’teki satışlarda bilanço açıklaması TUPRS, THYAO ve ISCTR gibi hisselere güçlü satışların ana etken oldu.

Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 95.500 seviyesinde etkisini artıran satışlarla düşüşe geçti. Günün ilk yarısını yüzde 1,49 azalışla 94.071 puandan tamamlayan BİST 100 endeksi, öğleden sonra da negatif seyrini sürdürerek 93.350 puana kadar indikten sonra saat 17:15'te yüzde 2,8 düşüşle 93.500 puanda yer aldı.

Öte yandan hafta başında 5.30 seviyelerine kadar gevşeyerek son 3 ayın en düşük seviyesini gören ve bu sabah ilk işlemlerde 5.37 civarında olan dolar/TL kuru 5.45 seviyesine kadar yükseldi. Kur, aynı saatte yüzde 1'e yakın artışla 5.42 seviyesindeydi.

Tahvil faizleri

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.75 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.23 olurken valörde son işlemler yüzde 17.40 civarında gerçekleşti.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 21.27 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta bileşik faiz yüzde 21.49 oldu.

Analistlere göre; TL varlıklardaki negatif ayrışmaya rağmen CDS’ler 362 seviyelerinde son dönemde gerileyerek TL varlıklara ilişkin risk algısının güç kaybettiğine işaret etmeye devam ediyor. Bu nedenle Moody’s açıklamasıyla oluşan negatif ayrışma bugün ile sınırlı kalabilir.

Piyasaların ana gündemi akşam saat 22:00'de açıklanacak Fed faiz kararı olacak.

Fed’den bir aksiyon beklenmezken, başta ABD borsaları olmak üzere son dönemde yaşanan çalkantı sonrası Fed’in nasıl tutum sergileyeceği ve açıklama yapacağı önemli olacak.

Moody's küresel büyüme tahminini düşürdüMoody's küresel büyüme tahminini düşürdü

 

Bu konularda ilginizi çekebilir