Yurtiçinin gündemi sanayi üretimimi ve Hazine ihalesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB'nin önümüzdeki dönemde faiz indirimine gidebileceği beklentisi ve Başbakan Erdoğan'ın yüzde 6 seviyesindeki faizin yüksek olduğu açıklaması sonrası geçen hafta gerileyen gösterge faiz ve parite ile gerileyen dolar/TL'de bugün sanayi üretim verisi, ihale ve euro/dolar paritesinin seyri izlenecek.

Bankacılar gösterge faizde yüzde 6 seviyesinin altına hareketin devam edebileceğini belirtiyor.

TÜİK bugün saat 10:00'da Şubat ayı sanayi üretim verisini açıklayacak. Sanayi üretiminin Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre medyan bazında yüzde 2 artması bekleniyor.

Öte yandan Hazine bugün 14 Şubat 2018 itfalı 6 ayda bir yüzde 3.15 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın geçen haftaki açıklaması ve Başbakan Erdoğan'ın faiz oranı vurgusunun etkisiyle gösterge faizin gerilediğini, öte yandan Başçı'nın açıklaması ile TL'nin döviz sepeti karşısında yükseldiğini hatırlatarak, "Cuma günü TL'nin döviz sepeti karşısında önemli bir değer değişimi kaydetmediğini ancak euro/dolardaki sert yükselişin yardımıyla kurun 1.7950'ye doğru gerilediğini gözlemliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün sanayi üretimi rakamları ile öğle saatlerine doğru Hazine'nin düzenleyeceği tahvil ihracı önem arz ediyor. Fed'in mevcut duruşunun beklenenden de uzun bir süre koruyacağına ilişkin algılamalar nedeniyle euro/dolar paritesinin bir süre daha yukarı eğilim kaydedeceği kanaatindeyiz.

Dolar/TL'de parite ile 1.7950 seviyesine doğru bir düşüş oldu. Bu seviyelerden hem kurumsal kaynaklı alımlar gelebilir hem de TCMB'nin faiz indirim vurgusu nedeniyle uzun dolar pozisyonları alınabilir. Ancak, euro/dolardaki yukarı yönlü tahminlerimiz paralelinde dolar/TL'nin de yakın gelecekte 1.7850-1.7900 aralığına doğru bir düşüş kaydedebileceğini öngörüyoruz."

Gösterge faiz Cuma günü yüzde 6.04 ile 19 Mart'tan beri en düşük seviyeye geriledi. Faizdeki düşüşü ABD tahvillerinin getirilerindeki düşüş de destekledi.

Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta yüzde 6.07, valörlüde son işlemlerde yüzde 6.10 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 6.07/6.04 seviyesindeydi.

Reuters Matching sisteminde Cuma günü saat 1612'de 1.7995/1.7998 seviyesindeolan dolar/TL, bu sabah 1.7957/1.7960 seviyesindeydi.

Cuma günü 2.0684 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 2.0635,euro/dolar paritesi ise 1.2983 seviyesindeydi.