Zeybekci: Altın ticareti Türkiye'ye transfer ediliyor

Bakan Zeybekci, altın ithalatındaki artışın nedeninin Körfez'deki yüzde 5'lik vergiden dolayı ticaretinin Türkiye'ye kayması olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından bir otelde düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, inovasyonun farklılaşmak olduğunu ifade ederek, tasarım ve teknolojide gelinen noktayı daha da geliştireceklerini söyledi.

Zeybekci, altınla ilgili gelişmelere değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Altınla ilgili 2018 ile ilgili artış trendi devam edecek. İthalat, neden? Suudi Arabistan, Körfez dediğimiz bu bölgede altın faaliyetlerini, altın ticaretine alımda ve satımda yüzde 5 vergi konuldu. Altın bir ödeme aygıtı ve enstrümanıdır. Yani bir sermayedir. Üzerinde transfer ile alım ve satım ile ilgili oranlar çok düşüktür. Bindelik rakamlar vardır içinde. Siz her harekette, yüzde 5 aldığınız zaman bu ekonominin asla kabul etmeyeceği öz sermayenin vergilendirilmesidir. Dolayısıyla o coğrafyada altın ticareti çok yoğun bir şekilde Türkiye'ye doğru transfer ediliyor. Biz de buna 'Evet' diyoruz. Türkiye olarak biz altın işlemede ve altın ticaretinde merkez olmak istiyoruz. Onun için bu 'düzeltme' dediğimiz süreçte 2018'de de böyle bir şişkinlik olma ihtimali var."

Bu konularda ilginizi çekebilir