'160 milyar dolar için olumlu sinyaller'

TİM Başkanı ve Türk Eximbank YK Üyesi Büyükekşi, ''İhracatımızın ilk 1,5 aylık karnesi, 160 milyar dolarlık hedefe ulaşabileceğimize dair olumlu sinyaller veriyor'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, 2013 yılı için 160 milyar dolar hedefi belirlediklerini ve ihracatın ilk 1,5 aylık karnesinin bu hedefe ulaşabileceğine dair olumlu sinyallerin verdiğini söyledi.
Türk Eximbank Genel Müdürlüğü'nün Ümraniye'deki yeni hizmet binasının açılış töreninde konuşan Büyükekşi, Eximbank'ın İstanbul'a taşınmasının son derece önemli olduğunu belirterek, Eximbank'ın ihracatın kalbinin attığı yere taşındığını söyledi.
İhracatçılara sağladığı kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi kredilerle, sigorta ve garanti programları ile ihracatçılara omuz verdiğine dikkati çeken Büyükekşi, ihracat bayrağını tüm dünyada dalgalandırmak için azimle çalıştıklarını ifade etti.
Büyükekşi, 2013 yılı için ihracat hedeflerini en az 160 milyar dolar olarak belirlediklerini anımsatarak, ''Bu hedefe ulaşma konusunda da kararlıyız. İhracatımızın ilk 1,5 aylık karnesi, bu hedefe ulaşabileceğimize dair olumlu sinyaller veriyor. İhracatımız ilk 1,5 ayda yaklaşık yüzde 7 yükseldi. İhracatımızın artıyor olması bizleri son derece sevindiriyor. Çünkü ihracat, ekonominin büyümesine net katkı sağlıyor'' dedi.
Bununla birlikte ihracatın daha hızlı artmasını zorlaştıran bazı sorunların olduğuna da değinen Büyükekşi, önlemlerin şimdi alınmaması durumunda bu sorunların çözümünün ileride daha da zorlaşacağını söyledi.
Büyükekşi, ihracatçıların karlılık düzeylerinin düştüğünü vurgulayarak, ''Dış pazarlarda rekabet giderek keskinleşiyor. İçeride maliyetler artmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ihracatçılarımız, finansman konusunda sıkıntılar yaşıyor'' dedi.
 
''İhracatçılarla yakın ilişki kurmak için taşındık''
 
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise Türk Eximbank gibi ihracat kredi kuruluşlarının, gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada ihracatın finansmanında önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu çerçevede, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılmasına katkı sağlayacak başlıca kurumlardan birinin de Türk Eximbank olduğunu, bunun bilincinde olarak, Eximbank'ta bir değişim ve dönüşüm süreci başlattıklarını anlatan Kaplan, ''Özellikle son dönemde, yeni bir yapılanma ve vizyon çerçevesinde, ihracatçılarımıza daha yakın olmaya ve müşteri odaklı bir strateji anlayışı ile hizmet sunmaya çalışıyoruz'' dedi.
Kaplan, İstanbul'un Türkiye'nin en önemli üretim, sanayi ve ticaret merkezi olduğunu, 2012 yılında toplam ihracatının yarısının İstanbul'dan gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, ''2012 yılında ihracat tutar olarak 18 milyar dolar artarken, bu artışın 15 milyar dolarlık kısmı İstanbul'dan yapılan ihracattan sağlanmıştır. Bunları dikkate alarak, ihracatçılarımızın önemli bir bölümüne daha yakın olmak için biz de genel müdürlüğümüzü İstanbul'a taşıdık. Böylece, ihracatçılarımız ile daha yakın ilişkiler kurarak, ihtiyaç, talep ve önerilerine daha hızlı bir şekilde cevap verebileceğiz'' diye konuştu.
İstanbul'a taşındıktan sonra diğer illeri de ihmal etmediklerini, Ankara'da faaliyetlerinin ve kamu kesimiyle ilişkilerinin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için bir bölge müdürlüğü oluşturduklarını, İzmir şubesi aracılığıyla da, Ege Bölgesi ve İzmir'deki ihracatçılara her türlü hizmeti sunduklarını ifade eden Kaplan, ayrıca Anadolu'daki ihracatçıları yakından izlediklerini ve gerekli gördüklerinde ihracat potansiyeli yüksek olan illerde yeni temsilcilikler açtıklarını belirtti. Konya temsilciliğinin bunların en sonuncusu olduğunu söyleyen Kaplan, diğer temsilciliklerin ise Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon'da olduğunu ifade etti.
 
''2023'te ihracata 80 milyar dolar destek''
 
[PAGE]
 
''2023'te ihracata 80 milyar dolar destek''
 
Türk Eximbank olarak ihracat sektörüne 2008-2010 döneminde yıllık ortalama 9 milyar dolar düzeyinde nakdi kredi ve sigorta/garanti desteği sağlarken, toplam destek miktarını son iki yıllık dönemde yüzde 148 artırarak 2012 yılı sonu itibariyle 22 milyar dolara yükselttiklerini anlatan Kaplan, ''Bunun neticesinde 2012 sonu itibariyle ülkemiz ihracatının yüzde 14,5'ine destek sağladık. 2013 yılı program hedefimiz ise 19 milyar doları nakdi kredi, 11 milyar doları sigorta imkanı olmak üzere, bir önceki yıla göre yüzde 36'lık artışla toplam desteğimizi 30 milyar dolara yükseltmek. Böylece, Türkiye ihracatına destek seviyemizi de yüzde 19'a çıkarabileceğiz'' dedi.
Kaplan, 2008-2012 döneminde bankanın bilançosunun 3 kat büyüdüğünü ve aktiflerinin 16 milyar liraya ulaştığını belirtti. Uzun vadeli amaçlarının ihracata sağladıkları desteği daha da artırabilmek olduğunu söyleyen Kaplan, ''2023 yılında ihracata sağladığımız nakdi kredi ve sigorta garanti desteğini 80 milyar dolara çıkartmayı hedeflemekteyiz'' dedi.
Oluşturdukları pazarlama birimi ve temsilcilikler ile aktif olarak firmalarla görüşerek tanıtım yaptıklarını ve 2012 yılında 1.200 firma ziyaret ettiklerini anlatan Kaplan, kredilerinin yüzde 22'sini, Anadolu'da ihracat potansiyeli olan illere yapılan ziyaret ve bilgilendirme toplantıları ile temsilcilerin aktif pazarlama faaliyetleri sayesinde kullandırdıklarını ve ihracat kredi sigortası kullanan firma sayısında da yüzde 40'lık bir artış sağladıklarını vurguladı.
İstanbul'a taşınmalarının bir diğer nedenini de Türk Eximbank'ın uluslararası bir banka olması sıfatıyla küresel ve bölgesel finans kurumları ve dünyanın önde gelen diğer ihracat kredi kuruluşları ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.
Kaplan, İstanbul'a taşınarak finans kesimini tamamlayıcı niteliğe sahip Eximbank ile bankaların ve diğer finans kurumları arasındaki işbirliğini daha fazla geliştirme imkanına kavuştuklarını söyledi.
 
Türk Eximbank'ın yeni binası açıldı
 
Açılış törenine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Albaraka Türk Genel Müdürü Fahretti Yahşi, Halkbankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve üst düzey davetliler katıldı.
Babacan ve beraberindekiler kurdele keserek Türk Eximbank Genel Müdürlüğü'nün Ümraniye'deki yeni hizmet binasının açılışını yaptı.
Toplantı sonrasında TBB, Türk Eximbank, TİM ve TKBB arasında işbirliği protokolü imzalandı.