'Ambargo iki tarafa da zarar verir'

Davutoğlu, Rusya'yla Türkiye arasında uygulanan ambargoların iki tarafa da zarar vereceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçmiş dönemde Rusya'ya ambargo uygulama çağrısı yapıldığı ancak Türkiye'nin Rusya'ya ambargo uygulamadığını söyleyen Davutoğlu, 'Ambargo iki tarafa da zarar verir' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak tutumumuz açık ve nettir, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının tümü, bir santimetrekare dahi kalmayıncasına Azerbaycan'a ait olana kadar Türkiye Azerbaycan'a verdiği desteği sürdürecek" ifadelerini kullandı.

'Sayın Putin'e çağrıda bulunuyorum'

"Türkiye'nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir kriz sebebiyle Rusya'nın Türkiye'ye ekonomik ambargo uygulama kararı almasını da büyük çelişki olarak görüyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

"Kendilerine ekonomik ambargo uygulandığında bundan hoşnut olmayanlar, başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır. Bir kez daha Rusya'ya, bugün dahi söylemi, tansiyonu yükselten açıklamalar yapan Sayın Putin'e de buradan çağrıda bulunuyorum. Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Karşılıklı ithamlar yerine konuşma zemininde buluşalım. Sonra eğer olayın aslıyla, nasıl olduğuyla ilgili bilgi almak istenirse bunları zaten paylaştık ama bir daha paylaşırız."

Davutoğlu'nun konuşmasından notlar...

- TANAP'ın 2018'den önce gerçekleştirilmesi için çaba harcayacağız.

- Azerbaycan'ın kalkınması Türkiye'nin kalkınmasıdır.

- Kafkasya'da ve çevre bölgelerde barışın ihtisas edilmesi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine doğrudan bağlıdır.

- Bugün bölgesel sorunlara da değindik. Başta dağlık Karabağ sorunu olmak üzere. Türkiye bu konuda Azerbaycan'a verdiği desteği sürdürecek. 

- Rusya'ya bütün gelişmeleri soğukkanlı bir şekilde değerlendirmesi çağrısında bulunuyorum.

'Bugün iki dışişleri bakanı buluşacak'

Suriye krizinden dah afazla etkilenen ikinci bir ülke yok. 2 milyon mülteciyi biz Suriye'deki kriz sebebiyle misafir etmek zorunda kaldık. Dünya bu krizi seyrederken 3 milyar dolarlık harcamayla 2 milyon kardeşimizi Türkiye'de barındırdık. Suriye krizine suskun kalanlar, onlar bu krizin sorumlularıdır.

- Türkiye her konuyu Rusya'yla detaylı görüşmeye hazır.  Bugün iki dışişleri bakanı, Çavuşoğlu ve Lavrov buluşacaklar. Türkiye Cumhuriyet'inin egemenlik hakları dışında her konuda müzakere ederiz.

'Ambargo iki tarafa da zarar verir'

- Biz önceki dönemlerde Rusya'ya ambargo uygulanma çağrılarına rağmen, ambargo uygulamadık. Kendilerine ekonomik ambargo uygulanırken rahatsız olanlar başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır.

- Ambargo iki tarafa da zarar verir.

- Türkiye Rusya ilişkilerine Kafkaslarda, Hazar'da ve bir çok bölgede ihtiyaç var.