'Ekonomik gelişme 2009'da olacak'

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, Türkiye'deki büyüme hızının halen averajın üzerinde olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, dünyada yaşanan finans krizine işaret ederek, "Türkiye'deki büyüme hızı halen averajın üzerinde. Ekonomik gelişme tahmin ediyorum 2009'da büyük büyüme hızlarıyla karşımıza çıkmaya devam edecek" dedi.

"AB-Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) Ağının Yaygınlaştırılması Projesi"nin ulusal açılış töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde yapıldı.

Verheugen, törendeki konuşmasında, ABİGEM'ler ile yapılmak istenilenin, girişimci ruhunu kuvvetlendirmek, KOBİ'lerin hayatını kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri yapmak ve KOBİ'lerin varolan potansiyelini revize etmek olduğunu söyledi.

"Türkiye kesinlikle gelişmekte olan bir ekonomi ama çok çok dinamik bir ekonomi" diyen Verheugen, Türkiye'nin ekonomik küreselleşmenin de çok önemli bir unsuru olduğunu ifade etti.

Verheugen, tüm dünyada yapısal değişikliklerin önümüzdeki 10 yılda hayata geçmeye devam edeceğini, bu süreçte politika yapıcıların vatandaşlarına bir takım alternatifler olduğunu konusunda mesaj vermeleri, vatandaşlarını ikna etmeleri gerektiğini kaydetti.

"Krizle başa çıkmada KOBİ'ler enstrüman"

İstihdam yaratmanın KOBİ'ler için bir imtiyaz, bir özellik olduğunu ifade eden Verheugen, küreselleşen ekonomi çerçevcesinde KOBİ'lerin stabilite faktörü olduğuna işaret etti.

Küresel finans krizine de değinen Verheugen, "Bir ekonomik kriz yaşamaktayız. Bu süreçte Türkiye'deki büyüme hızı hala averajın üstünde. Ekonomik gelişme tahmin ediyorum 2009'da büyük büyüme hızlarıyla karşımıza çıkmaya devam devam edecek. Biz de kendi beklentilerimizi biraz düşürmek zorunda kaldık. Finansal krizin etkisiyle AB Bölgesi büyümesini 0 aldık" diye konuştu.

Krizin ne kadar süreceğinin ve bir daha ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacağının bilinmediğine dikkat çeken Verheugen, reel ekonominin krizden her zaman çok çok daha büyük şekilde etkileneceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Verheugen, KOBİ'lerin krizlerle başa çıkmada çok büyük bir enstrüman olduğunu kaydetti. KOBİ'lerin beceride, fona erişimde, modern teknolojilerin benimsenmesinde ve sınır ötesi iş gerçekleştirmede sorun yaşayabildiğini belirten Verheugen, ABİGEM Ağının Yaygınlaştırılması Projesinin tüm bu sorunların çözümüne odaklandığını vurguladı.

AB'nin KOBİ politikasında yeni dönem

Verheugen, AB'nin KOBİ politikasının yeni bir aşamaya girdiğini, kısa süre önce küçük işletmelerle ilgili bir yasanın hayata geçirildiğini anlattı. Bu düzenlemenin bir kısmının mevzuat bir kısmının da prensip olduğunu belirten Verheugen, şöyle konuştu:

"Somut eylem ve destekler sayesinde KOBİ'lere destek olmanın temelinde bir prensip var; ilk aşamada küçük düşünmek. (İlk önce küçük düşün) prensibi aslında bir politika oluşturma açısından AB'nin her yerinde kök salmaktadır. Türkiye de umarım bu prensibi hayata geçirir."

AB'deki KOBİ'ler için idari yükler azaltılacak

Verheugen, politika yapıcıların girişimcilere "politika sizin için ne yapsın " diye sorduğunda yanıtın yüzde 99 "daha az ve daha iyi düzenlemeler" olacağını, bunun için de bir proje başlattıklarını söyledi. Bu proje ile 2012 yılına kadar KOBİ'ler için idari yükün yüzde 25 oranında azaltılmasının hedeflendiğini anlatan Verheugen, "Bunu yapabilirsek o zaman üretkenlikte önemli bir artış yakalayacağız. Olumlu ve yüzde 1-1,5 gibi ek bir büyüme yakalayacağız. Sizi de bu projeye katılmaya davet ediyorum. Bu bence gerçekten çok önemli ve gerekli. Modern toplumda pazar ekonomisinin var olduğu ortamda girişimci olmanın sorumluluklarını kabul etmiş bireylere ihtiyacımız var. Daha fazla birey bu riskleri kabul etmeye hazır oldukça daha fazla istihdam yaratılmış olacaktır."

Verheugen, özel sektörün sesi olan odaların küçük işletmelerin de sesi olabilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.