'Erdoğan isterse, Gül "Bu senin hakkındır" der'

Başbakan Yardımcısı Arınç, 'Erdoğan arzu ederse Cumhurbaşkanı Gül'ün bundan onur duyacağı', "Bu senin hakkındır, ben aday olmayacağım" demesini beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin, "12 yıl başarılı bir başbakanlıktan, güçlü bir liderlikten sonra, Türkiye bunca faydalı, olumlu hizmetlerini gördükten sonra, böyle bir makamı, şüphesiz Sayın Gül ile konuştuktan sonra, kendisinin aday olmasını ve Allah kısmet ederse, bütün gücümüzle çalışarak birinci turda da yüksek bir oyla seçilmesini arzu ederiz. Ben tercihimi böyle belirledim" dedi.

Katıldığı programda soruları yanıtlayan ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarına ilişkin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun söylemlerini de değerlendirdi.

'AYM Başkanı kimleri memnun ettiğine bakmalı'

Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın mahkemenin kuruluş yıldönümü törenindeki konuşmasına ilişkin "Bir diktatör özentisinin yüzüne hukuk devletinin ne olduğu söylendi. Hukuk savunmaya geçdiyse bu ülkede bir şeyler var" değerlendirmesinin sorulması üzerine, Kılıçdaroğlu'nun hakaretinden dolayı Haşim Kılıç tarafından mahkemeye verildiğini anımsatarak, "Ne garip bir şeydir ki şimdi Haşim Kılıç'ın konuşmalarından bizler üzüntümüzü ifade ediyoruz ve eleştirilerimizi yapıyoruz. Sayın Haşim Kılıç, bu konuşmasıyla kimleri memnun ettiğine de ayrıca bakması lazım" dedi. Arınç, "Keşke Haşim Kılıç, Kılıçdaroğlu tarafından takdir edilecek bir konuma gelmeseydi. İşin üzüntü verici tarafı da bu" diye konuştu.

'Kılıç'ın cumhurbaşkanlığı planı yoktur'

Arınç kendisine yöneltilen "AYM Başkanı Kılıç'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi bir planı, hedefi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine ise, Haşim Kılıç'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı planı olduğunu düşünmediğini söyledi.

Arınç, şöyle devam etti:

"Çünkü Sayın Haşim Kılıç, geçmişte Anayasa Mahkemesi'ni siyasallaştıran veya Anayasa Mahkemesi'nin gücüyle cumhurbaşkanı olmaya kalkanların akibetini biliyor olmalı. Mesela ben o zamanlar genç bir siyasetçiydim 70'li yıllarda Sayın Muhittin Taylan'ın CHP tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini biliyorum. Belki daha sonra Ahmet Necdet Sezer örnekleri, belki daha öncesinde Yekta Güngör Özden örnekleriyle bu kişiler veya bunun benzerleri cumhurbaşkanlığına gelmek istemiş olabilir. Ama en son örneği 2000'den 2007'ye kadar Türkiye'de cumhurbaşkanlığı yapmış olan Ahmet Necdet Sezer ise onunla kendisinin yaşadığı sıkıntıları da kurumun ne hale geldiğini de biliyor olması lazım.

'Kılıçdaroğlu, aday olursa hiçbirşey ifade etmez' 

Ben, emekliliğine 1 yıl kadar kalmış bir Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak cumhurbaşkanlığını hedeflemediğini düşünüyorum veya zannediyorum. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu, kendisi aday olur mu olmaz mı bilemem. Ama şunu söylemem lazım, Kılıçdaroğlu, aday olursa hiçbirşey ifade etmez. CHP bugünkü oyunu bile olduğu gibi kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığına doğrultmaz, yönlendirmez veya bu kadar oyu toplamayamaz. Çünkü halkta karşılığı yeterince olmayan bir kişidir. Madem ki bu birinci ve ikinci tur olarak yapılacaktır, kendisi üzerinde başkalarının ittifakını sağlayabilecek, geniş bir yelpazenin oylarını alabilecek bir çekim merkezi değildir Kılıçdaroğlu."

'Mayıs ortalarına doğru da bu işi netleştireceklerini biliyorum'

Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soru üzerine, yaptığı tüm istişarelerde cumhurbaşkanı adayı olması yönünde çok büyük bir çoğunluğun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini söyledi. Kendisinin de istişare edilen bir insan olarak kararını ifade ettiğini dile getiren Arınç, "12 yıl başarılı bir başbakanlıktan, güçlü bir liderlikten sonra, Türkiye bunca faydalı, olumlu hizmetlerini gördükten sonra, böyle bir makamı, şühpesiz Sayın Gül ile konuştuktan sonra, kendisinin aday olmasını ve Allah kısmet ederse, bütün gücümüzle çalışarak birinci turda da yüksek bir oyla seçilmesini arzu ederiz. Ben tercihimi böyle belirledim. Bunu kendisi de arkadaşlarım da biliyor. Diğer konuda da hiç değişmeyen kararımı ifade ettim, 3 dönem kuralı değişmemelidir diye yazdım ama karar şüphesiz bana ait bir kara değil" dedi.

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yaptılar"

Başbakan Erdoğan'ın bu konuyu söylemeden dahi kendilerinin günü geldiğinde bunların netleşeceğini söylediğini anımsatan Arınç, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla belli bir görüşme yaptılar. Mayıs ortalarına doğru da bu işi netleştireceklerini biliyorum" dedi.

Arınç, bugün genel kanı veya kabulün, Erdoğan arzu ederse Cumhurbaşkanı Gül'ün bundan onur duyacağı, "Bu senin hakkındır, ben aday olmayacağım" demesini beklediklerini söyledi.

'Cumhurbaşkanlığı için tek aday Sayın Gül müdür?'

Bülent Arınç, "Cumhurbaşkanlığı için tek aday Sayın Gül müdür?" sorusunu yanıtlarken ise "Bugün için ben öyle görüyorum, çünkü 7 yıllık performansı ve aldığı karnede ben bütün notlarının pekiyi olduğunu görüyorum. Bu bizim de gönlümüze hoş gelecek bir şey olur. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız ben teşekkür ederim ama bu görevi yaptım. Bundan sonra bir başka arkadaşımız veya bu işi daha başarıyla yapacak bir insan da olabilir derse o zaman şöyle herkes kendine dönüp bakacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir