'Geri Kabul Anlaşması Suriyelileri kapsamıyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB ile Türkiye arasında yapılan Geri Kabul Anlaşması'nın Suriyelileri kapsamadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  "AB ile yaptığımız Geri Kabul Anlaşması Suriyelileri kapsamıyor, can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk eden insanları da kapsamıyor. Ekonomik sebeplerle o ülkelere giden insanları kapsıyor ama Türkiye'den gittiği ispatlanırsa" açıklamasını yaptı.

Katıldığı bir özel TV programında konuşan Çavuşoğlu, Rusya ile yaşanan gelişmeleri diplomasi yoluyla çözmek istediklerini bildirerek "Rusya'nın daha olgun bir devlet gibi davranmasını bekliyoruz. 'Her şeyi açık konuşalım, bu işin üstesinden gelelim' diyoruz. Bu gerginliğin Rusya'ya faydası yok. Öyle görünüyor ki Rusya'da da dünyada da bu gerginlikten dolayı rahatsızlıklar var" dedi.

'Göç dalgasını durdurmak mümkün'

Çavuşoğlu, Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle, Suriye'den yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye doğru gelme ihtimalinin olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, oluşturulacak güvenli bölge ve tüm bu yapılanma sayesinde bu göç dalgasını da durdurmanın mümkün olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin geçen hafta AB ile yaptığı zirve sonrasında çıkan, "Avrupa'daki Suriyelilerin tamamının Türkiye’ye alınacağı" yönündeki iddiaları da değerlendiren Çavuşoğlu, "AB ile yaptığımız Geri Kabul Anlaşması Suriyelileri kapsamıyor, can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk eden insanları da kapsamıyor. Ekonomik sebeplerle o ülkelere giden insanları kapsıyor ama Türkiye'den gittiği ispatlanırsa" dedi.