'Görevimizi müdürlere verdiniz' diyen, hakim, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Kuban, hakimlerin görevlerinin denetimli serbestlik müdürlüklerine verildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Oktay Kuban'ın, "Denetimli serbestlik" uygulaması kapsamında, hakimlerin görevlerinin denetimli serbestlik müdürlüklerine verildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, bazı mahkumların, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ilgili maddesi gereğince denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edilmesinde yargı görevinin denetimli serbestlik müdürlüklerine verildiğini iddia eden Kuban, bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

Kuban, yaptığı itiraz dilekçesinde şu gerekçelere yer verdi:
"Türk Ceza Kanunu ve Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanunlardaki düzenlemeyle öğretide ve yargısal kararlarda, güvenlik tedbirlerinin de bir eşit ceza olduğu kabul edilmektedir. Bir hükümlünün denetimli serbestlikle tahliye edilmesinden sonra hakkında hangi yükümlülüklerin ve tedbirlerin uygulanacağına, hükümlünün durumu ve dosyadaki bilgi ve belgelere göre araştırılarak karar verilmesi gerektiğinden, yapılan bu işlem yargısal bir faaliyettir. 5275 sayılı yasayla eklenen 105/A maddesinin 5. fıkrasındaki düzenlemeye göre, hükümlüler hakkında koşullu salı verme tarihine kadar denetimli serbestlik tedbirleri uygulanarak tahliye edildiklerinde haklarında yasada sayılan yükümlülüklerden bir veya birkaçına uyma kararı, mahkemelerce ve hakimlerce değil, yargılama yapma sıfatı olmayan denetimli serbestlik müdürleri tarafından karar verilecektir."

Kuban, yargı yetkisine sahip olmayan, bağımsızlık güvencesi olmayan, idareye bağlı olan ve tarafsız olduğu ileri sürülemeyecek olan, denetimli serbestlik müdürünün, hükümlü hakkında uygulanacak güvenlik tedbirlerini belirlerken güvenli inceleme yapması ve hükümlünün aldığı ceza, infaz süresindeki durumuna göre uygulanacak güvenlik tedbirini belirleyip bireyselleştirmesinde güvenli inceleme yapmasının mümkün olmadığını belirtirken, "Denetimli serbestlik müdürlüklerinin yargısal kararlar vermeye yetkisi bulunmadığından bu yasal düzenleme, Anayasanın 2, 9, 19, 37 ve 38. maddelerine aykırıdır" ifadesini kullandı.

(AA)