'Her şey para değil, AVM’nin yerine Çınarlı Park yapacağım'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kent merkezinde Beğendik'e ait 5 bin metrekarelik AVM'nin yıkılarak yerine park yapılmasına ilişkin, "Her şey para değil, AVM yerine çocukluğumun 'Çınarlı Parkı'nı yapacağım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

GAZİANTEP - Gaziantep’in ilk kadın büyükşehir belediye başkanı Fatma Şahin, ezber bozan çalışmalara imza atmayı hedefliyor. Bunlardan ilki, ilin merkezinde Beğendik’e ait 5 bin metrekarelik bir AVM’nin yıkılarak yerine park yapılması... Yıkım başladı, 1 ay içinde tamamlanacak. Fatma Şahin ile Sabancı Vakfı’nın çalışmaları için Sabancı Vakfı Başkanı Güler Sabancı ile gittiğimiz Gaziantep’te sohbet etme imkanı bulduk. Şahin, “Para her şey değil. Bu şehrin meydana ihtiyacı var. Biz ezber bozacağız” diye başladı söze ve AVM yıkma projesinin arka planını anlattı: “Beğendik’e ait 1990’dan kalma bir alışveriş merkezi bu. Şehrin göbeğinde. O arsayı aldık onlardan ve şehrin dışında belediyeye ait 14 bin metrekarelik bir yer verdik. Burası benim çocukluğumun Çınarlı Parkı’ydı, yeniden çınar ağaçları dikeceğim bu alana.” Şahin projeyi çok sayıda kişinin takip ettiğini vurguluyor. Görünen o ki Şahin, bu güzel ilin ‘tarihi dokusu’nu daha da ortaya çıkarmaya kararlı. Bunun için Hükümet Konağı da kültür merkezi haline gelecek. Tarihi taş binanın çevresindeki tüm binaların çevresi de taş bina görüntüsüne kavuşturulacak. 

Belediye başkanlığı erkek değil, kadın işi 

Şahin, şehrin ilk kadın milletvekili olmasının ötesinde, Gaziantep’in ilk kadın mühendisi olduğunu söylüyor gururla. Şimdi çok sayıda Gaziantepli kadın mühendis iş hayatında. Belediye başkanlığı nın kadın işi olduğunu söyleyen Şahin anlatıyor: “Halbuki yol, su ihale gibi algılanıp, belediyecilik erkek işi olarak görülüyor. Oysa belediyecilik insanla ilgili ve kadınların çok iyi yapacağı bir iştir. Şimdi Gaziantep’te paranın başında kadınlar var. İmar, yol, mali işler, fen işleri, iştirakler, çevre, kültür... Hepsinin başında kadınlar var. Bir önceki dönemde sadece 1 kadın daire başkanı vardı.”

“Daha çok gençsin yerelleşme dediler”

Fatma Şahin, milletvekilliği sonrası belediye başkanlığına hızla ısınmış. İki görev arasında nasıl bir fark var sorumuza, “Belediye başkanlığında çok hızlı karar alıp karşılığını çabuk görüyorsunuz. Bana ‘daha çok gençsin yerelleşme’ dediler ama yerelin çok önemli olduğuna inanıyorum” yanıtı verdi.

Suriyelilerle ilgili yasa seçim öncesine çıkar 

Gaziantep, Suriyeli mültecilerin en yoğun olduğu il. “30 bin Suriyeli kampta, 300 bini ise şehirde” diyen Fatma Şahin, şehrin bir anda yüzde 15 büyüdüğüne dikkat çekti. Şahin “En önemlisi eğitim. 60 bin çocuk var, bunların ancak 20 binini sisteme alabildik. Kız çocuklarını okula yerleştirebilmemiz çok önemli” dedi. Şahin, Çalışma Bakanlığı’ndan çıkan ve Bakanlar Kurulu kararı bekleyen, belirli bir kota ile Suriyeli çalıştırabilme izni verecek yasanın seçim öncesi çıkmasını beklediğini de söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir