'İhracatçıları 500 milyar dolara götürecek bürokrasi yapısı yok'

Sanayiciye ve ihracatçıya bürokraside yeterince destek verilmediğini söyleyen Zekeriya Mete, Toronto'da Gıda Fuarı'nda yaptığı açıklamada mevcut bürokrasi yapısıyla 2023'te 500 milyar dolar hedefine ulaşmanın zor olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
TORONTO - Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen SIAL Kanada Gıda Fuarı'nda, dünyanın dört bir tarafından üreticiler ve alıcılar bir araya geldi. Türkiye'den 11 firmanın katıldığı fuarda, Şekerleme Tanıtım Grubu da açtığı standla sektörün tanıtımını yaptı. Fuarın açılışında konuşan Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, şekerleme ihracatçıları olarak ihracatlarını artırmalarına rağmen devlet bürokrasisinin kendilerinin önüne sürekli engel çıkardığını kaydetti.
Türkiye'nin 2023 yılında koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin önemine dikkat çeken Mete, bu hedef için tüm yükün sanayicinin üzerine bırakıldığını, çözümler beklerken artan sorunlarla karşılaştıklarını ve devletin radikal adımlar atarak destek vermediğini vurguladı. Mete, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aylardır söylüyoruz ihracat, sanayicinin performansıyla bir yere kadar gidebilir. Sanayicinin sırtına bu yükü atmakla bu iş çözülmüyor ki? Sanayiciyi arkadan çekersen nereye kadar gidebiliriz? Mesela Mahmut Aslan gibi bir işadamı neden Kanada'ya gelerek yatırım yaptı? Türkiye kırmızı mercimekte dünya lideriydi. Kanada çok mu günlük güneşlik bir ülke? Türkiye'de yok mu arazi ve güneş? Kaçırdın yatırımcıyı. Mahmut Aslan dediğimiz adam kim? Mersin Belediye Başkan adayıydı. Kürşad Tüzmen de Mersin'den bakan oldu, Zafer Çağlayan da.. Niye bu adam kaçıyor? Niye mercimekte dünya liderliğini Kanada'ya verdik? Adam kendine çok daha rahat yatırım ortamı bulduğu yere gider. Sen bunu kendi ülkende başaramamışsın. Birbirimizi kandırmamıza gerek yok. Halen otomobil yapacakmışsın da.. Bu mantıkla, bu yapıyla 500 milyar dolar hayaldir. Hedef çok iyi, gerçek. Ama şu an ortaya konulması gereken radikal adımların hiçbiri yok. Tozları halının altına süpürmekle ev temizlenmez."
 
'Yaşadığımız krizler yetmez mi?'

500 milyar dolarlık ihracat için somut adımlar atılması gerektiğini anlatan Mete, somut adımlar beklerken kendilerine akıl verildiğini söyledi. Mete, "Bürokraside bize akıl veriyorlar. Biz akıl değil, çözüm istiyoruz. Sorun getirdiğimde sen bunu çözmen lazım. Maaşını alıp bürokrasiyi işgal eden, sanayiciye ve ihracatçıya görevini yapmayanlar vatan haini değil mi? Yani illahi Yunanistan veya İspanya mı olmamız gerekiyor? Bu kadar yaşadığımız krizler, dağılan aileler yetmez mi? Cansiperane koşturuyoruz dünyanın dört bir tarafında ama karşımıza Türkiye'de bürokrasi çıkıyor" diye konuştu.


'250 milyar dolar ihracat bile zor'

[PAGE]


'250 milyar dolar ihracat bile zor'

Bu sıkıntıların hepsinin ihracatçılar tarafından bilindiğini aktaran Mete, ama sorunları dile getirme konusunda sanayicilerin korktuğunu vurguladı. Büyümede bir yere gelindiğini belirten Mete, "Artık bundan sonra daha hızlı, daha radikal adımlar atılması lazım. Biz sanayiciler günlük sorunlarımızla uğraşmaktan nasıl inovasyon yapacağız ve katma değerli ürün geliştireceğiz? Enerji maliyetini düşünmekten, bürokrasiyle uğraşmaktan nasıl büyüyeceğiz? Bürokrasinin ihracatçıyı 500 milyar dolara götürecek bürokrasi yapısı yok. 250 milyar dolara bile çıkamaz bu bürokrasi yapısıyla. Geçen gün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun fotoğrafını gördüm gazetede Orhan Gencebay'la. Sanatçının mülkiyet haklarını koruyacağız diye açıklama yapıyor. Sen sanayicinin mülkiyet, patent haklarıyla ilgili bugüne kadar ne yaptın? Benden para almasını biliyorsunuz. Niçin para alıyorsunuz? Sanayicinin haklarını korumak için. Tabi ki sanatçının hakkı da sorulmalı. Ama önce sanayicinin hakkını savun" dedi.
 

Nisan ayında yüzde 22 artış

Yaşadıkları tüm sorunlara rağmen ihracatlarını artırdıklarını söyleyen Zekeriya Mete, Nisan ayında bir önceki yıla oranla yüzde 22 artış sağladıklarını kaydetti. Bu yılın ilk dört ayında sektör olarak 845 milyon dolar ihracat yaptıklarını ifade eden Mete, yılsonu ihracat hedeflerinin 3 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti. Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sübet Çiçek de glikozda kota artırımına gidilmesinin, kendileri açısından büyük sorun olacağını vurguladı.