'İş Bankası bu ülkenin malıdır herkes gözü gibi sakınmalıdır'

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Malatya'da DÜNYA Gazetesi işbirliği ile düzenlenen 'İş'le Buluşmalar' toplantısında konuştu. Bali, konuşmasında İş Bankası'nı herkesin gözü gibi sakınması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN -Semira AKTAŞ

MALATYA - Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, belli bir sermaye grubunun bankası olmadıklarını belirterek "Sadece kamuya açık hisseleri borsada işlem görmek anlamında değil. Ondan daha geniş bir anlamda bu ülkeni malıdır İş Bankası. Bu ülkenin beytül malı olan İş Bankası'na halel gelmemesi için herkes gözünü sakındığı gibi sakınmalıdır" dedi. Bali, oyuna etkisi olan bir oyuncu olduklarını belirterek "Tribüne cevap vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye İş Bankası'nın DÜNYA Gazetesi işbirliği ile düzenlediği ve iş dünyasıyla bir araya geldiği İş'le Buluşmalar toplantılarının 27'ncisi Malatya'da gerçekleştirdi. Ana başlığı "Anadolu'nun Yükselen Gücü: Malatya' olan Malatya İş'le Buluşmalar toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "İş Bankası olarak ülkeye hizmet için çalışıyoruz. Yeri geliyor bu ülkenin paratoneri, yeri geliyor istinat duvarı oluyoruz " dedi.

Adnan Bali, Türkiye İş Bankası'nın bu yıl ilk üç çeyrekte nakdi kredilerini yüzde 33 oranında, nakdi ticari kredilerini ise yüzde 50'den fazla artırdığına dikkat çekerek, yine ilk 9 ayda banka olarak orta ölçekli bir bankanın toplam kredi hacminden bile fazla olan 20 milyar TL'yi aşkın plasman yaptıklarını söyledi. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası'nın bu durumu üretim ve istihdama yansıttığını, sorunlu kredi yaratmayacak şekilde çalıştıklarını belirtirken, bunun ülkeye hizmet olduğunu belirtti.

Lehman battı, biz 1000'inci şubeyi açtık

Böyle bir dönemde yurtdışında banka aldıklarını, Erbil'de şube açtıklarını, Mısır'da ise temsilcilik açtıklarına işaret eden İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, krizin en ağır koşullarının yaşandığı, Lehman Brothers'ın battığı dönemde, İş Bankası'nın 1000'inci şubesini açtığını kaydetti. Aynı dönemde toplu işten çıkarmalar yaşanırken, İş Bankası'nın 2 bin 500 yeni istihdam yarattığını ifade eden Bali, "Tribünden cevap vermiyoruz. Oyuna etkisi olan bir oyuncuyuz" diye konuştu.

İş Bankası bu ülkenin malıdır

İş Bankası'nın belirli bir sermaye grubunun bankası olmadığını dile getiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali,  İş Bankası'nın bir anlamda kamunun malı olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece kamuya açık hisseleri borsada işlem görmek anlamında değil. Ondan daha geniş bir anlamda bu ülkeni malıdır İş Bankası. Bu ülkenin beytül malı olan İş Bankası'na halel gelmemesi için herkes gözünü sakındığı gibi sakınmalıdır."

Ülkelere değil, şehirlere odaklandık

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, artık ülkelerin değil şehirlerin ön plana çıktığını söyledi. Bugün Londra denildiğinde finans merkezi, Paris denildiğinde turizm ve Cleveland denildiğinde sağlık sektörünün akla geldiğini kaydeden Çalık, şehirlerin marka kimlikleri ile öne çıktığını aktardı. Bu şehirlerin birer ülke olsa ekonomik büyüklükleri ile dünya sıralamasında yer alacağını anlatan Çalık, kendilerinin de artık ülke değil şehir seçtiğini açıkladı. Çalık, "Artık İstanbul'a, Bağdat'a, Londra'ya gidelim diyoruz. Bizler de iş hayatımızda şehirlere odaklandık" dedi. Çalık, Malatya'nın eğitime de büyük önem vermes gerektiğinin altını çizerek iş adamlarına çağrıda bulunarak "Dünyanın en iyi öğretmenlerini şehrimize getirmeli en iyi eğitim şartlarını sağlamanın yollarına bakmalıyız. Devletin imkanı olmayabilir ama Malatya da işi olan, olmayan herkes eğitim konusunda imkanları ölçüsünde katkı sağlamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Malatya yeni yatırımcıları ağırlamaya hazırlanıyor

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'da bulunan iki OSB'de 16 bin istihdam sağladığını ve hedeflerinin 20 bin istihdama ulaşmak olduğunu kaydetti. Erkoç, yeni OSB'de de parsellerin tahsis işlemine başladıklarını kaydetti. Baykanlar Holding ve Karamancı Holding'in Malatya'da yatırım yapacağını da açıklayan Erkoç, kamudan da uluslar arası rakipleri ile aynı üretim şartlarına sahip olmak istediklerini de söyledi.  Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'da eğitime ve ortaklık kültürüne vurgu yaptığı konuşmasında "Öz kaynak pahalı bir kaynak" diyerek yatırımcıların kredinin kaldıraç gücünden yararlanması gerektiğine de işaret etti. Malatya Valisi Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran ise son zamanlarda bir çok hamle yaptıklarını kaydederek yatırımcıları yatırıma davet ettiklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir