'İş yeri açarken kapı kapı dolaşmasınlar'

TESK Başkanı Palandöken, vergi dairesi, sicil, oda, belediye, banka derken yeni iş yeri açan esnafın en az 5 kapı dolaştığını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni iş yeri açılışının kolaylaşabilmesi için bürokratik işlemlerin azaltılması gerektiğini bildirdi. 

Palandöken, yaptığı açıklamada, vergi dairesi, sicil, oda, belediye, banka derken yeni iş yeri açan esnafın en az 5 kapı dolaştığını ifade etti. 

 Yeni iş yeri açılışı sırasında bürokratik işlemlerin azaltılması çağrısı yapan Palandöken, Yeni Büyükşehir Kanunu'ndan sonra il sınırlarının çok genişlemesiyle bu işlemleri yürütmenin daha da güçleştiği değerlendirmesinde bulundu. Palandöken, şunları kaydetti:  

"İş yeri açacak esnaf, bazı büyük illerde yüzlerce kilometre yol kat etmek zorunda kalabiliyor. Bu sorunun çözümü için esnaf sadece esnaf ve sanatkar siciline gelmeli ve tüm kamu kurumlarına başvurular buradan, tek bir merkezden yapılmalı. Böyle bir uygulama ile bürokratik işlemler, kırtasiye giderleri ve esnafın zaman kaybı azalacak, farklı kurumların farklı uygulamaları son bulacak. Sicil, oda, vergi dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve belediye kayıtları aynı anda yapılabilecek. 

Hali hazırda vergi kaydını yaptırıp sicil kaydını yaptırmadan veya vergi kaydını dahi yaptırmadan faaliyette bulunanlar, ancak 'tek durak ofis' uygulamasıyla kayıt altına alınabilir. Böyle bir uygulama, kayıt dışı faaliyetlerin azalması için çok önemli. Hem kayıtlı esnafa karşı haksız rekabet önlenecek hem merdiven altı işletmelerin halk sağlığına olumsuz etkileri azalacak hem de devletin vergi ve prim gelirleri artmış olacak."  

Bu konularda ilginizi çekebilir