'Kırpma' kararına Yunan muhalefetinden tepki

AB'nin Yunanistan'ın borçlarını silme kararı ülkede tartışmalara yol açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - AB'nin, Yunanistan'ın bankalara olan borçlarını kırpma kararı, Atina'da muhalefet partileri ile iş çevreleri tarafından tepki ve endişeyle karşılandı.

Muhalefet partileri yaptıkları açıklamalarda, Brüksel'deki AB zirvesi'nde Yunanistan ile ilgili alınan kararların, ülkenin mali krizden kurtulması için "boşluğa atılan bir adım olduğunu" belirterek, halkı tepki göstermeye çağırırken, iş ve bankacılık çevreleri de borçların kırpılmasının aslında Yunanistan'ın ticaretinin kırpılması anlamına geldiğini belirttiler.

Anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Başkanı Andonis Samaras, Brüksel'de alınan karardan sonra, Yunanistan'ı 9 yıllık bir çökme ve yoksulluk dönemi daha beklediğini söyledi. YDP'den yapılan açıklamada da, Papandreu'nun Brüksel'de bir kez daha başarısızlığa uğradığı ifade edilerek, YDP'nin bu konuda varılan sözleşmeyi Parlamentoda onaylayıp onaylamamaya karar vermezden önce en ince ayrıntısına kadar inceleyeceği belirtildi.

Sol ittifak Siriza Başkanı Aleksis Çipras ise, zirvede alınan kararları Yunan halkının kabul etmemesi gerektiğini ifade ederek, "hükümetin daha önce bir cehennem olarak gösterdiklerini bugün cennet olarak kabul ettirmeye çalıştığını" belirtirken, Yunanistan Komünist Parti (KKE) Genel sekreteri Aleka Papariga da, alınan kararların Yunanistan'ın ekonomik sorununu çözmeyeceğini savundu.

Diğer yandan, Yunanistan Ticareti Ulusal Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın borcunun yüzde 50 oranında "tıraş edilmesinin", aslında Yunan ticaretinin tıraş edilmesi anlamına geldiği bildirildi.

Zirvede varılan anlaşmanın, "olabileceklerin en kötüsü" olarak değerlendirildiği açıklamada, alınan kararlardan sonra Yunanistan'da çok az sayıda girişimcinin faaliyetlerini sürdürebilme olanağına sahip olacağı ifade edilerek, "Yunanistan'a, Avrupa Konseyi'nin 99. maddesine dahil edilerek, borca batmış bir şirket muamelesi yapılmasının küçük düşürücü olduğu" ifade edildi.

Bu arada, Yunanistan Hükümet Sözcüsü İlias Mosialos, zirvede alınan kararların 21 Temmuz anlaşmasından daha iyi olduğunu ileri sürdü. Yunanistan'ın sürekli bir denetim altına alınmasının egemenlik hakları için bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Mosialos, Yunan halkının fedakarlıklarının ekonomide olumlu sonuçlar getireceğine inandığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir