'Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, döviz kuru seviyeleriyle ilgili, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kuru seviyeleriyle ilgili, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" dedi.

Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) "Sektörel Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Afganistan'daki intihar saldırısında hayatını kaybeden mühendisler için Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. 

Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, anlaşmayla ilgili Avrupa Birliği (AB) ile 4 tur görüşme yaptıklarını ifade ederek, 24-25 Haziran'da bir görüşme daha gerçekleştirileceğini bildirdi. 

Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalandığı dönemde olumlu etkileri olmasına karşın "egemen devletin imzalayacağı bir anlaşma olmadığının" altını çizen Zeybekci, şunları kaydetti: 

"ABD ile AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması imzalandığında bizim otomatik olarak bunun içinde olmamız lazım. Geçen haftalarda ABD'de ilgili bakan ve başkan danışmanı ile yaklaşık tam bir gün süren görüşmeler yaptık. Çekincelerimizi ortaya koyduk. 'TTİP anlaşması imzalanır da Türkiye bu anlaşmanın içinde değilse bizim AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı sürdürmemiz imkansızlaşır' dedik. Çünkü ABD, AB ile imzaladığı anlaşmayla Türkiye'de AB'nin sahip olduğu her türlü hakka sahip olacak. Biz ABD'de hakka sahip olamayacağız. Bu ekonomik bir istilaya dönüşebilir. Biz bunun karşısında eli kolu bağlı bekleyemeyiz." 

"Kurda 2,10-2,25 aralığı gayet iyi"

Zeybekci, TL'nin aşırı değerli olduğunu ve ihracatçıları teşvik etmediğini hep söylediklerine işaret ederek, bugün gelinen noktayı "17 Aralık süreci yaşanmadan gelmemiş olmayı dilediklerini" kaydetti. 

Gelinen noktayı Türkiye'nin dış ticaret dengeleri açısından son derece olumlu bulduklarını belirten Zeybekci, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" değerlendirmesinde bulundu. 

Büyümeye ilişkin de görüşlerini paylaşan Zeybekci, ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 seviyelerinde gerçekleştiği zaman bunun etkilerinin görüleceğini söyledi. Zeybekci, bu yılki büyüme oranının yüzde 4 seviyelerinde olacağını ifade etti. 

2015 yılı beklentileriyle ilgili Türkiye'nin endişesinin bulunmadığını anlatan Zeybekci, gelecek yıl ülkenin 2023 hedeflerine yönelik güçlü adımlar atacağını dile getirdi. 

Faiz oranlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, bazı vergiler ve kurdan kaynaklanan enflasyonun maliyete katkısının bittiğine ve geriye tek etmen olarak faizin kaldığına dikkati çekti. 

Türkiye'yi öngören piyasanın faizleri yüksek bulduğunu zaten söylediğini belirten Zeybekci, "Faizin ki öyle oluşup bitmiyor. Orada bir yerde kalmıyor. Maliyetin içinde olmaya devam ediyor. Piyasa faizin aşağı inmesini istiyor" diye konuştu.

"17 Aralık hükümeti devirme operasyonuydu"

Zeybekci, inşaat sektörü kadar ekonomik gelişmelere duyarlı olan başka sektör olmadığını dile getirerek, Amerikan Merkez Bankasının (FED) parasal genişleme politikalarının Türkiye gibi birçok gelişmekte olan ülke için faydalı olduğunu söyledi. 

FED'in parasal sıkılaştırmaya gitme kararının ardından dünyada bir hareketlenme başladığını anımsatan Zeybekci, "Gezi olayları ile Türkiye'de etki farklı gibi algılandı. Halbuki hiç de öyle değildi. Diğer ülkelerde ne ise bizde de hemen hemen aynı tepkileri gördü, hatta birçoğundan da iyiydik" diye konuştu. 

Bu durumun 17 Aralık sürecine kadar devam ettiğini belirten Zeybekci, söz konusu süreçte "Türkiye'de finansal istikrarsızlık ve siyasi istikrasızlık endişelerinin bir araya geldiğini" söyledi. 

17 Aralık operasyonunun "hükümeti devirme operasyonu" olduğuna vurgu yapan Zeybekci, şöyle devam etti: 

"Fatih Belediyesinin imarla ilgili uygulaması, Vakıflar Genel Müdürlüğünün koruma ile ilgili uygulaması, Halkbank'ın bilmem şu uygulaması, 4 bakanın çocuklarından kaynaklanan yolsuzluk iddiaları... Bunların 4'ünü bir araya getirip çuvallara dolduracaksın, 'çete' diyeceksin, çeteyi toparlayıp, götürüp Başbakana bağlayacaksın. Çok çok zorlamaydı ama doğrudan iktidara, milletin iradesine müdahale... Bu millete, ülkeye operasyondu."

Zeybekci, 17 Aralık'ta yaşanan olayların faiz oranlarına yansıdığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir