'Öncü güç' NATO gündeminde

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO içinde oluşan tehditlere başından müdahale için öncü güç oluşturma fikrinin gündeme geldiğini ancak bunun nasıl olacağına henüz karar verilmediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Türkiye ve dünya gündemine ilişkin sorular yanıtlıyor.

Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti'ne karşı mücadelede Irak'a silah yardımı yapılması konusunda, Irak ordusunun yüzde 95'e yakının bir mezhebe dayalı olduğunu belirterek, "Burada bunlara verilecek silahların nereye gideceğinin kontrolü söz konusu olmayabilir. Yeni oluşum, Irak'taki yeni yapılanma dikkate alınarak destekler verilmeli. Buraya giden silahlar terör örgütlerinin eline geçmemelidir. PKK'nın eline geçmemelidir. Biz de bu konudaki hassasiyetlerimiz gündeme getirdik" ifadelerini kullandı.

NATO içinde oluşan tehditlere başından müdahale edebilmek için bir öncü güç oluşturma fikrinin gündeme geldiğini belirten Çavuşoğlu, "Ancak bunun nasıl olacağı ve ne yapılacağı konusunda henüz karar verilmiş bir yapılanma olmadığını belirtti.

Maliki rejiminin hatalarından herkes ders almış gözüküyor

Maliki rejiminin hatalarından herkesin ders almış gözüktüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bu hataların bir daha tekrarlanmaması gerekiyor. Irak'ın sınır, toprak bütünlüğünün korunması gerekiyor. Irak'ın yer altı, yer üstü zenginliklerinden tüm Iraklıların faydalanması gerekiyor. Irak Anayasası kapsamında hiçkimsenin dışlanmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dinleme iddiaları

Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde Alman istihbaratının dinleme faaliyetlerine ilişkin iddiaların gündeme geldiğini, Merkel'in "Bu konuda bize güvenmenizi istiyoruz" dediğini belirtti.

Ayrıntılar geliyor...

Bu konularda ilginizi çekebilir