'Ortadoğu'yu bataklığa sen çevirdin'

CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup konuşmasında "Ortadoğu'ya bataklık demek,ırkçılıktır" diyerek kendisini eleştiren Erdoğan'a, "Ortadoğu bataklık değil. Orayı bataklığa sen çevirdin" yanıtını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Konuşma öncesi Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelen Tuncay Özkan’a rozet taktı

Grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'ya bataklık demek, ırkçılıktır" diyen Erdoğan'a kürsüden yanıt verdi. Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan CHP lideri, "Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki: Ortadoğu bataklık değil. Ortadoğu’dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin" ifadelerini kullandı.

Konuşmasına dış politika ve cumhurbaşkanlığı seçimine değineceğini söyleyerek başlayan Kılıçdaroğlu, "Demokrasiler hepimizin üzerine titrediği yaşatmak isteğimiz önemli bir kavram. Demokrasiyi kazanmak çok zor bedel ödemek gerekiyor. Tıpkı Tuncay Özkan ve arkadaşları gibi" dedi.

Lice'de yaşanan bayrak indirme olayına da değinen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a sert sözlerle yüklendi.

"Sıkışınca bayrak edebiyatı yapıyor"

Hakkari'ye gidince alanlarda Türk bayrağı olmamasını eleştiren Başbakan Erdoğan'a, "Sıkışınca bayrak edebiyatı yapıyor. Sanki gittiğimiz başka bir ülke. Orası da bizim toprağımız" diyerek yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının detayları:

Türkiye ateş çemberinin içinde. İçeride demokrasi sorunumuz var diğer taraftan Türkiye ateş çemberinin içinde.  Defalarca söyledik yanlış yapıyorsunuz dedik. Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin dedik. Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki: Ortadoğu bataklık değil. Ortadoğu’dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin. Bu ülkenin tarihini bilseydin barışın nasıl sağlandığını bilseydin özgürlükler için ne bedeller ödendiğini bilseydi bu politikayı izlemezdi. Yakın tarihten de ders almıyor. 15 Kasım 2003 3. 

El Kaide İstanbul’da bombalı eylemler yaptı. Bütün dünya oraya kilitlendi. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör eylemidir. Suriye’de olaylar oldu. Biz demiyoruz ki Ortadoğu’ya sırtımı dönelim. Hayır bütün gelişmeleri yakından izleyelim. İnsan hakları ihlalleri varsa çaba harcayalım. Ama ders alınmalı. Tam tersi Ortadoğu’ya El Kaide militanların gönderdik. Bedelini ödemeye başladık. 11 Şubat 2013 Cilvegözü. 11 Mayıs 2013 Reyhanlı’da 52 ölü. Yapanlar yine aynıydı. Sonra Niğde’de kendini gösterdiler. 3 kişiyi şehit ettiler. IŞİD temsilcileriyle onlardı.

Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı

Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı. Geçen Irak’ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor diyor. Ya ne kaosu. Irak 3’e bölünüyor. Emin olun THY bunlardan daha hassas davranıyor. O seferleri değiştirdi. Hani vizyonun vardı senin. Onun dışında dünyada kimsenin vizyonu yoktu. Buyur senin vizyonun. Türkiye’yi hangi noktalara getirdi.

10 maddede "Kim cumhurbaşkanı olamaz?"

"Kim cumhurbaşkanı olamaz" diyerek sözlerine devam eden Kılıçdaroğlu, 10 madde sıraladı:

Madde 1 Kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birinin cumhurbaşkanı olmaması lazım. 

Madde 2 Vatandaşına tokat atan vatandaşları benden sizden diye ayıran birinin olmaması lazım. 

Madde 3 kin ve öfkeyi politik dil haline getiren birinden cumhurbaşkanı olmaması lazım. 

Madde 4 Hukukun üstünlüğüne inanmayan adalet duygusu gelişmemiş birisi olamaz. 

Madde 5 Kadın-erkek eşitliğine inanmayan kişiden cumhurbaşkanı olmaz. 

Madde 6 Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan kişiden cumhurbaşkanı olmaz. 

Madde 7 Dünyada saygınlığı olmayan ve sürekli saygınlık yitiren birisi cumhurbaşkanı olamaz. 

Madde 8 Demokratik laik sosyal hukuk devletine inanmayandan cumhurbaşkanı olmaz. 

Madde 9 Bilgi birikim yetersiz sanatı ve sanatçıyı düşman belleyen birisi cumhurbaşkanı adayı olamaz. 

Madde 10 Bana göre en önemli maddelerden birisi. Geçmişi şaibeli olmayacak. Geçmişi şaibeli olan adalet önünde kirlilikten arınmamış biri cumhurbaşkanı olmamalı.

Büyük uzlaşmanın adı; Ekmeleddin İhsanoğlu

Konuşmasına cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin açıklamalarla devam eden CHP lideri, "Bir devlet başkanı seçmiyoruz, bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yetkileri anayasada yazılı olan bir Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Eğer bunu yapabilirsek demokrasiye en büyük katkıyı yapmış olacağız. Bir büyük uzlaşmayı sağladık, adı; Ekmeleddin İhsanoğlu. Hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

"İhsanoğlu, inandıklarından ödün vermeyen biri"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığında büyük bir uzlaşı sağladıklarını belirterek, " İnandıklarından ödün vermeyen birisi, çünkü o Anadolu toprağının insanı, bizim insanımız. Yozgat'ın Bozlağı gibi, Şanlıurfa'nın Hoyratı gibidir, Bozkırın tezenesi gibidir, tıpkı Neşet Ertaş gibi. Neşet Ertaş'ın tezenesi sazını çalardı, bunun tezenesi elindeki kalem" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir