'Peynir devrimcisi'nin 250 çeşit peyniri var
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - Muratbey, önemli bir peynir markası... Süt ürünleri değil, peynir markası! Özel ama küçük miktarda bir yoğurt üretimi var ancak, peynir dışında başka bir süt ürünü üretimi veya süt satışı yok. Tam 250 çeşit peyniri, bunun için çalışan bir Ar - Ge'si var. Son günlerde iki nedenle gündemdeydi; İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl düzenlediği İnovasyon Ödülleri'nde, "peynir devrimi" olarak duyurduğu ve "dünyada bir ilk" olduğu belirtilen Naturena serisi ile İş Sonucu Ödülü'ne layık görüldü. Ödül alan tek gıda firması oldu. Bir başka gündem de Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri'ndeki Muratbey Peynir Showları'ydı. Türk Milli Şef Takımı'nı, dünyaca ünlü şefleri ve yemek bloggerlarını ağırladı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol'un bugünlerdeki heyecanı ve iddiası ise yine bir peynirle ilgili... "Onu bir milim kalınlığında yaprak gibi kesebilirsiniz, çerez gibi yiyebilirsiniz" dedi. Birçok peynir bu kalınlıkta kesilebilir ama sözünü ettiği bir tür beyaz peynir. "Muratbey Burgu olarak üretilen bu peynir dünyada bir ilktir" dedi.
Çerezlik peynir üretti
Burgu Peynir'in tanıtımında şu ifadeler vardı: "Tasarımı ve lezzeti ile günün her saati tüketilebilir. Keyifli bir atıştırmalık. Süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek peynir. Bol miktarda protein, mineral ve vitamin içeriyor. Okulda, işte, akşam arkadaşlarınızla film izlerken atıştırabilirsiniz..."
Muratbey'in yöresel serisi var. Geleneksel peynirler, Naturena gurme serisi, Sürmeli Beyaz Peyniri ve Burgu Peyniri gibi ürün gruplar, serileri var. Bu konuda radikal üretimlere soyundukları için, sloganları da "Peynir Devrimi!"
Naci Erol'un 'aykırı şirket' olarak tanımladığı Muratbey'in üretim tesisi Uşak'ta, 12 bin metrekare kapalı alana sahip. 300 çalışanı ve günde 700 ton civarında süt işleme kapasitesi var. Her gün Türkiye çapında 7 bini aşkın noktaya ulaşıyor. Cirosu 100 milyon lirayı bulan Muratbey'in ihracatı batıya değil doğuya doğru büyüyor. Naci Erol, "Irak'ta çok iyiz. ABD , Japonya, S.Arabistan, Irak, Bahreyn, Kuveyt,Katar, Mısır, Türkmenistan, Azerbeycan gibi birçok ülkeye ihracatımız var" dedi. Yatırım konusunda da "Bu elbise bizi 20 yıl götürmez, yerimiz var. Zaten ilaveler yapıyoruz. Her yeni ürün geldiğinde büyütüyoruz. 2 yıl sonra daha büyükçe bir yatırım gerekebilir" dedi.
'Kahvaltı hayatımızdan çıktı'
Naci Erol'un peynir tüketimi ile ilgili analizi dikkat çekici: "Pazarda Hollanda, İtalya gibi birçok ülkeden ithal, 70'e yakın peynir çeşidi var. Üretim yılda 1 milyon tondur. 6 milyar liraya ulaşan peynir sektöründe ambalajsız açık ürünler hakim. Ancak bu pay geniliyor. Yüzde 70'lere düştü. Bizde peynir tüketimi kişi başına 5.5 kliodur. Avrupa'da 18 kilo. Yunanistan'da 25 kilodur. ABD'de 15.5 kilodur. Bizde çok temel bir yiyecek ama düşük. Çok hızlı da artmıyor. Çünkü kahvaltı bir tek haftasonu yapılabilen bir şey oldu. Bu yüzden atıştırmalık tarzı üretimlerle günün içinde de tüketicinin önünde olmak istiyoruz."
Makineleri de kendi üretiyor
Naci Erol, Murtabey'in bir özelliğinin de, bazı peynirler için sadece üretim ar - ge'si değil, makine ar - ge'si de yapması olduğunu belirtti. Bu şekilde bazı makineleri kendileri üretmiş. Naci Erol, bunun belli bir ürün standardı tutturmak bakımından da avantaj sağladığını düşünüyor. Firma makine geliştirme yeteneği edinmiş. Daha önce tasarladığı bir makineyi dışarıda bir firmaya ürettirmiş. O firma patenti de alınmış olmasına rağmen Muratbey'e ürettiği makinenin aynısını üreterek piyasaya satmış. Bu olaydan sonra makineleri de bünyelerinde üretmeye başlamışlar.
Ordu Mesudiyeli Bilal Bey'in çocukları
Ordu Mesudiyeli Bilal Bey'in çocukları
Muratbey'in sahibi Naci ve Recai Erol kardeşler Ordu Mesudiyeli. Babaları Bilal Erol İstanbul'a göçerek 46 yıl önce Eminönü'nde şarküteri açmış. "Ancak asıl başlangıcımız şarküteri işidir, halk tipi şarküteriyi ortaya çıkaran şirketiz" dedi Naci Erol. Mısır Çarşısı'nın yanındaki 'Karadeniz Gıda' isimli bu küçük dükkan günde 1-1.5 ton tulum peyniri satışı yaparmış. Bilal Erol, 1980'de işi oğullan Necmi ve Recai Erol'a devretmiş. Şirket, 1993 yılında Rami'ye taşınmış, toptancılık yapmış. Burada peynirin bir anlamda tahsilini yaptıktan sonra üretime girmişler. 1992 yılında Kastamonu'da üretime başlamışlar. 2003'te Uşak'ta 6 bin metrekare kapalı alana sahip bir tekstil fabrikası alarak, 25 milyon dolarlık yatırımla peynir fabrikasına dönüştürmüşler. Şirketin Muratbey adını alması da kardeşi Recai Erol'un oğlu Murat'ın doğumu dönemine rastlıyor. Ailenin genç bireyi firmaya adını vermiş. Endüstri mühendisi olan bu Murat, şimdi şirkette çalışıyor.
Aklıma takılanlar
Birçok TSO'nun sitesinden il ekonomisine ilişkin geniş güncel bilgi niye eksik?
DÜNYA ekibi olarak illeri dolaşıyoruz. 'Üreten Kentler Anlatıyor" projesinde gidiyor, oda başkanlarıyla, işadamlarıyla görüşüyoruz. Bunlara geniş yer veriyoruz. Ben, biraz ili anlamak derdinde oluyorum. Bu ilde ne var, ne artmış, ne azalmış? Nereye gidiyor? Son dönemin önemli gelişmeleri, gündemi nedir?.. Bazen gitmeden biraz bilgi almak ihtiyacı oluyor. Ancak birçoğunda yeterli bilgi bulmak zor. O ilin ekonomisini anlamak isteyen birisi, bir yatırımcı, bir yabancı için doyurucu bilgilerin olması çok önemli... Bazen küçük bir il sözkonusuyken, yani rahatlıkla, birkaç gün biraz mesaiyle bulunabilecek güncel veriler oluşturmak, yayınlamak mümkünken, ya hiç veri olmayabiliyor ya da beş - on yıl öncesinin rakamlarına rastlanabiliyor. Geçenlerde memleketim Ardahan için TSO'nun internet sitesine baktım. Birçok yerde gördüğüm şey... Bilgi yok, veri yok. Oysaki bu siteler, ili pazarlamanın, yatırımcıya ili, avantajlarını anlatmanın bir aracı olarak kullanılabilir...