'Seçim için ön değerlendirme toplantısı yaptık'

TBMM Başkanı Çiçek "Cumhurbaşkanı seçimine yönelik YSK Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı ile bir toplantı yaptık" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  TBMM Başkanı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanı seçim sürecine yönelik soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçeceğini anımsatan Çiçek, daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tüm işlemlerinin, TBMM tarafından yapıldığını vurguladı. Çiçek, anayasa değişikliği sonrasında cumhurbaşkanı seçimlerinde birden çok kurumun yapması gereken iş ve işlemlerin bulunduğuna işaret etti.

Toplantıya davet Çiçek'ten geldi

Çiçek, seçimlerin ilk kez gerçekleşeceği için Meclis Başkanlığı olarak, YSK Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı ve TBMM Kanunlar Başkanlığı'ndan bürokratlarla, yapılacak işlemlerle ilgili ön değerlendirme yaptıklarını bildirdi. Toplantıya daveti kendisinin yaptığını kaydeden Çiçek, birlikte hareket etmeleri, uyum içinde çalışmaları gereken bir durum bulunduğunu kaydetti.

Toplantıya maksadı dışında bir anlam yüklendi

Bununla ilgili bugün bir gazetede haber yayınlandığına işaret eden Çiçek, cumhurbaşkanı seçim sonrasıyla ilgili çok eksik ve bir kısım yanlış anlamalara meydan verecek bir değerlendirme yapıldığını söyledi. Çiçek, bu bilginin eksik olduğunu ve toplantıya maksadı dışında bir anlam yüklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"(Benim ekibimden şu şöyle söyledi, bu böyle dedi) gibi bazı ifadeler, konuyu başka mecraya çeker. İşin esası bilinmeden, mevzuat, geçmiş uygulamalar, alınmış kararlar var, bir kısım uygulamalar yeterince bilinmeden, yersiz bir tartışmaya imkan verilmiş olur. Tartışılacak konu da cumhurbaşkanlığı gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde çok önemli bir konu olan, makamla ilgili, seçilen şahısla ilgili olur. Onun için biz böyle bir kargaşa yaşanmasın, böylesine önemli bir olayda bir koordinasyon ihtiyacı dikkate alınarak yapılan bir toplantıdır. 'Cemil Çiçek ekibi şunu dedi, öteki bunun dedi, geçmişte şu var' gibi yuvarlak şeyler yazılmasın. Kim bir şey yazacaksa, böyle yuvarlak şeyler yazmasın, herkes dersini çalışsın, açsın uygulama, mevzuata baksın, anayasa hukukçulara sorsun. Bir kargaşaya, yeni bir tartışmaya meydan vermeden bu işleri değerlendirelim." 

"Sıkıntı yaşanmasın diye..."

TBMM Başkanı Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçiminde önceden tek parçalı, şimdi dört parçalı bir tablo bulunduğunu dile getirerek, sözlerini, "YSK, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'na, dört ayrı kurum, makama düşen iş ve işlemler var. Eksiden bu işi tek makam götürüyordu. Böylesine önemli seçim ve önemli makamla ilgili bir kargaşa, sıkıntı, kuralsızlık yaşanmasın, eksiklik olmasın diye ön değerlendirme toplantısı yaptık. Her kurum, kendi yönünden bu iş ve işlemleri takip edecek, yapacaktır" diye sürdürdü.

Seçimlerde işin önemli bir kısmını YSK'nın yaptığını ifade eden Çiçek, YSK'nın, seçimi yapma sorumluluğu bulunduğunu, itirazlara karar vereceğini, itirazlar kesinleştikten sonra ilanını yapacağını kaydetti.

"En mükemmel şekilde yapmak için"

TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce bizde seçim yapılıyor bitiyordu, burada iki turlu seçim yapılacak. Birinci turda yeteri kadar zaman var görünüyor. İkinci tura kalması halinde- temenni ederiz, bu iş ilk turda yapılsın, bitsin- geçmişte cumhurbaşkanı seçimini Meclis yaptığı için Meclis açıktı. Şimdi kural itibariyle, İçtüzük gereği, Meclis, Sayın Cumhurbaşkanımızın görev süresi bittiği 28 Ağustos'ta tatilde olması gerekir. Meclis'in 28'inde toplantıya çağrılması lazım. Geçmişte bu işlemler yoktu. Kimlerin çağıracağı belli, Meclis Başkanı çağıracak. Bize düşen bir görev var, makul süre içinde, 28 Ağustos'tan önce toplantıya çağıracağız. Ancak ikinci tura kaldığında 24 Ağustos'ta seçim yapılacak, 28 Ağustos'ta YSK'nın bu seçimi sonlandırması ve o gün Meclis'i bizim açık tutmamız lazım. Yazı hem bize, hem Cumhurbaşkanlığı'na gidecek, arkasından yeni seçilen cumhurbaşkanı davet edilecek, yemin edilecek. Birden fazla değişik ihtimallere göre yapılması gereken işlem var. Yaptığımız toplantıda, bu işlemlerle ilgili olarak herkesin dikkatine getirmek, koordinasyon içinde, uyum içinde bu önemli demokratik çabayı, dünyanın gözü burada olacak, yemin töreni olacağı için yabancı temsilciler gelecek, gözlemciler olacak, böylesi işi, eksiksiz, olabildiğince en mükemmel şekilde yapmak için gerçekleştirdiğimiz bir toplantıdır.

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir aşiret devleti değil ki" 

Kuralı belli, buna rağmen 'ihtilaf var, tartışma var'. Kim tartışıyor. Basın neye göre tartışıyor. Bu seçim ilk kez yapılıyor ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir aşiret devleti değil ki, gelenekleri, uygulamaları var. Kimin hangi kararı, ne zaman, hangi usüle göre alacağı çok açık, belli olan bir işi konuşuyoruz. Bunun neresinde tartışma olacak."

"Akademik tartışma yapacak olsak"

Çiçek'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesi halinde başbakanlık ve milletvekilliği durumunun ne olacağına yönelik tartışmalar da soruldu.

 "Biz akademik tartışma yapacak olsak, bunları yaparız. Biz işlem yapan, karar alacak, uygulayacak olan kurumlarız" diyen Çiçek, anayasa ve yasada, bu işlerde kimin ne karar alacağının belli olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir