'Seninki kaç santim?'e 420 bin imza

Yavru balıkların avlanmasını önlemek amacıyla başlatılan 'Seninki kaç santim?' kampanyası 420 bin kişilik desteğe ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Greenpeace Akdeniz Ofisi'nin, Akdeniz'deki balık stoklarının neslinin devamını sağlamak amacıyla bir süre önce başlatılan "Seninki kaç santim?" kampanyasına, 420 bin kişinin destek verdiği bildirildi.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yaptığı açıklamada, 3,5 yıl önce "küçük balık yoksa büyük balık da yok" kampanyasının ardından "Seninki kaç santim?" kampanyasının da beklenenin üzerinde ilgi gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 7 ay önce, balık stoklarının korunması amacıyla başlatılan "Seninki kaç santim?" kampanyasında sona yaklaşıldığını ifade eden Dökmecibaşı, yavru balık avlanması ve satışının denetim altına alınmasının hedeflendiği kampanyaya destek verenlerin sayısının, 420 bine ulaştığını kaydetti.

Dökmecibaşı, imza kampanyasına destek verenlerin dışında bu sorunun gündeme alınmasını sağlamak amacıyla yüzlerce kişinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı aramasını sağladıklarını da belirterek, "Bu aramalar sonunda bakanlık 21 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan danışma kurulu toplantısında bu konuyu gündemine aldı. Ancak danışma kurulu toplantısında konunun ele alınacak olması bizim için yeterli değil. Konuya duyarlı herkesin toplantı gününe kadar desteğini sürdürmesini bekliyoruz" dedi.

Endüstriyel avcılık ve yumurtlama zamanlarındaki avlanma sonucu balık stoklarının hızla azaldığını belirten Dökmecibaşı, şöyle konuştu:

"Dünya denizlerindeki büyük balık türlerinin yüzde 90'ı, toplam balık türlerinin de yüzde 60'ı tükendi. Bu sıkıntılı süreci durdurmak için yavru balık avı ve satışının kesinlikle durdurulması gerekir. Biz 'Seninki kaç santim?" adı altında başlattığımız kampanya ile bu soruna dikkati çekmeyi başardığımızı sanıyorum. Kampanya ve destek verenler sayesinde yavru balık avı ve satışı konusundaki sıkıntının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Haziran gündemine alınmasını sağlamış olmak bizi mutlu etti. Beklentimiz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, balıkların yasal avlanma boylarını bilimsel verilere göre değiştirerek, yavru balık avını ve satışını denetlemesini ve bir an önce önemli türlerin yumurtlama ve gelişme alanlarının koruma altına alınmasını sağlamak. Çevre ve kaynakların korunması için bu son derece önemli. Yumurta bırakmamış yavru balıkların avlanması ve satılması engellenmez ve süreç aynı şekilde devam ederse dünyadaki balık stokları 2050'de tükenecek."

Dökmecibaşı, çeşitli üniversitelerden uzman akademisyenlerin katkısıyla yeni hazırlanan "balık boyu cetveli"ne göre hamsinin 9, tekirin 11, istavritin ve barbunun 13, mezgitin 14.5, lüferin 25, levreğin 30, palamutun 38, kalkanın ise 45 santimetre olarak avlanması gerektiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir