'Silahlı kuvvetlerimiz teyakkuzda'

Cumhurbaşkanı Gül, "Suriye'de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda silahlı kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzdalar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Nükleer Güvenlik Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Hollanda’da Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile görüşmesi öncesi Türk hava sahasını ihlal eden Suriye’ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik eden Gül, bugün de aynı doğrultuda konuştu.

"Gereği yapıldı"

Yapılanın sınırları korumak olduğunu ifade eden Gül, "Normal şartlar olsa o zaman başka uygulamalar olabilir. Zaten angajman kurallarının uygulanacağı ilan edilmişti, duyurulmuştu. Dolayısıyla gereği yapılmış oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"Suriye’de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda silahlı kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzdalar. Sınırları korumakla görevli silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler."

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nde yapılan görüşmeden önce gazetecilerin Suriye uçağının düşürülmesine ilişkin sorularını cevaplandıran Gül, "Bunlar milli konulardır. Bunları hepimiz hep beraber sahiplenmemiz gerekir. Bunlar siyasetin dışında konulardır" dedi. Gül, şöyle konuştu:

"Bunlar milli meseleler, ulusal meseleler. Suriye’de olup bitenleri hepimiz biliyoruz. Daha önce nelerin olduğunu biliyoruz. Uçağımızın başına gelenleri biliyoruz. Ayrıca zaman zaman sınırımızın ihlal edildiğini, buna bir karşılık vermek mecburiyetinde olduğumuzu da biliyoruz. Suriye’de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda silahlı kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzdalar. Bu olayda da iki Suriye uçağı Türkiye sahalarına girmek üzereyken ikaz edildiler. Birisi döndü diğer dönmedi. Türkiye sınırları içine girince sınırları korumak görevinde olan silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler. Bu milli bir mesele, dolayısıyla görevlerini yerine getirdikleri için tabii ki Genelkurmay Başkanımızın şahsında silahlı kuvvetlerimizin tamamına gösterdikleri vazife ve iradeden dolayı kendilerine duyduğumuz güveni tekrarladım."

Sınırda gerginlik sürüyor

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye füzelerinin Hatay üzerinde devriye görevinde bulunan Türk F-16'larına 4 dakika 30 saniye kilitlenerek tacizde bulunulduğu bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Görev sırasında Hatay üzerindeki bir F-16 uçağına Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından, 4 dakika 30 saniye süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunuldu." ifadeleri yer aldı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir