'Su akar kendi mecraını bulur'

TBMM Başkanı Çiçek, Twitter'a erişimin tedbir amaçlı engellenmesi konusunda "Su akar kendi mecraını bulur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bir taraftan sosyal medyanın faydalarını görüyoruz, öbür taraftan da şikayet edilen hususlar var. Çıkarılmış olan kanunlar var. Henüz daha yeni çıktı ne getirecek ne götürecek, uygulamasıyla beraber belli olacak. Telaşa kapılmaya da gerek yok. Bu konularla ilgili yargıya da başvuruldu. Su akar kendi mecraını bulur" dedi.  

Çiçek, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Resim Müzesi'nin açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.   

Twitter'a erişimin tedbir amaçlı engellenmesine ilişkin soruya Çiçek, şöyle cevap verdi: 

"Teknolojideki her gelişme, insan hayatını kolaylaştırıyor. İnsanın ufkunu açıyor. Bilgiye ulaşmada, bilgiye erişmede dünyanın neresinde ne oluyor bunları bilmede, öğrenmede çok önemli bir kolaylık sağlıyor. Bunun hayatımızda olumlu yansımalarını da görüyoruz. Özgürlüğün kullanımı ve genişletilmesi açısından da sosyal medya dediğimiz unsurlar önemli bir görev ifa ediyor. Yalnız her imkan, beraberinde sorumluluk da getirir. Bugün bunu vurgulamaya çalıştım. Bir taraftan özgürlüğümüz var, diğer taraftan da sorumluluğumuz var. Özgürlüğümüz var diye özel hayatın gizliliği ihlal edilirse, insan onurunu zedeleyen, insanın haysiyetini rencide eden, hakarete varan sözler, küfürler arka arkaya bu imkandan istifade edilerek kullanılmaya çalışılırsa, bu da toplumda bir başka kargaşa meydana getiriyor, bir başka sıkıntı meydana getiriyor. Özgürlük ve sorumluluğu dengelemek lazım. Zaten demokratik toplumlar, ileri demokrasiye ulaşmış toplumlar, özgürlük ve sorumluluk dengesini yerli yerine oturtmuş toplumlardır." 

Türkiye'nin böyle bir geçiş dönemini yaşadığını ifade eden Çiçek, "Bir taraftan sosyal medyanın faydalarını görüyoruz, öbür taraftan da şikayet edilen hususlar var. Çıkarılmış olan kanunlar var. Henüz daha yeni çıktı ne getirecek ne götürecek, uygulamasıyla beraber belli olacak. Telaşa kapılmaya da gerek yok. Bu konularla ilgili yargıya da başvuruldu. Su akar kendi mecraını bulur. Meseleyi özgürlük ve sorumluluk çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Elbette özgürlüklerin kısıtlanması doğru değil. Bunu doğru bulmayız. Özgürlüklerin kötüye kullanılmasına da ne İnsan Hakları Sözleşmesi ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları buna cevaz veriyor. Bu ikisini birlikte mütalaa edersek, popülist açıklamalar yerine daha dengeli bir değerlendirme yapmış oluruz" diye konuştu.  

"Twitter hesabınız var mı, siz girdiniz mi?" şeklindeki soruyu Çiçek, "Çok kötü kullanılmaya başlandı. Onun için ben ondan vazgeçtim" diye yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajının, Twitter'da erişimin tedbir amacıyla engellenmesinin ardından yayımlanması konusundaki soruya ise Çiçek, "Bir başkasının ne yapacağına ben karar veremem" yanıtını verdi.

Süleyman Şah Türbesi 

Çiçek, "Hükümet'in aldığı bir teskere var. Süleyman Şah Türbesi'nde askerimiz görev yapıyor. Şu anda o bölgede aktif egemenliği ele geçiren grup da bir tehdit savurdu. 'Oradan askerlerinizi çekin' diye. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine de şöyle konuştu: 

"Bunlar hükümet tarafından yapılması gereken açıklamalardır. Dikkat ederseniz bu işin perde arkası, bir gelişmesi vardır. Yeteri kadar bilgi sahibi olmadan açıklama yaparsak hükümet de zorda kalır, kamuoyunu da yanlış bilgilendirmiş oluruz. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, ülkenin hukukunun korunması bakımından ne gerekiyorsa yapar. Meclis kararı gerekiyorsa meclis karar verir, hükümetin karar alması gerekiyorsa o karar alır, biz de onun arkasında oluruz." 

Çiçek, bir gazetecinin, Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları sırasında Abdullah Öcalan'ın mesajının okunduğunu hatırlatması üzerine "Yeter o kadar" diyerek, sözlerini tamamladı.