'Tarih' henüz çözülemedi!

AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri görüştü. Canikli yaptığı açıklamada, 'Yerel seçimlerin 2013 yılı sonbahar aylarında yapılması önerisini ilettik' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yerel seçimlerin 2013 yılı sonbahar aylarında yapılması önerisi çerçevesinde CHP'yi ziyaret ettiklerini belirterek, "Onlar önerimizi kendi kurullarında görüşeceklerini, sonucundan bize bilgi vereceklerini ifade ettiler" dedi.
Canikli, beraberinde AK Parti Grup Başykanvekili Mahir Ünal ile birlikte CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ı ziyaret etti. Canikli, 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Yerel seçimlerin öne alınması ve 2013 yılı sonbahar aylarında yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği önerisi çerçevesinde CHP'yi ziyaret ettiklerini ifade eden Cankili, "Bütün boyutlarıyla enine boyuna değerlendirdik. CHP'nin yetkilileri, kendi açılarından görüşlerini, kanaatlerini ifade ettiler. Biz düşüncelerimizi kendilerine aktardık" dedi.

Önerilerinin net bir tarih içermediğini kaydeden Canikli, "Yerel seçimin 2013 sonbahar aylarında yapılması; yani kış şartlarının ağırlaşmasından önce makul olan tarihte yapılması şeklinde oldu. Herhangi bir net tarih, spesifik tarih kendileriyle paylaşmadık. Onlar bu önerimizi kendi kurullarında görüşeceklerini, değerlendireceklerini, sonucundan bize bilgi vereceklerini ifade ettiler" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Matematiksel olarak eğer 367 çoğunluğun üzerinde bir siyasi irade birleşirse, elbette bu adımı atmaya devam ederiz" dedi.

Canikli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı. "Öneriniz Kasım ayı mı?" sorusuna, "Öyle değerlendirebilir. Çünkü Kasım sonlarından itibaren Türkiye'nin belli bölgelerinde, önerinin temel gerekçesi olan ağır kış şartları kendisini hissettirmeye başlıyor. Kış şartlarının ağırlaşmadığı tarihler olarak okumak gerekir. O da esas itibarıyla Kasım..." karşılığını verdi.

CHP'lilerin bir tarih vermediğini, kendilerinin de tarih zikretmediğini ifade eden Canikli, "Önerimizi görüşeceklerini, şu anda herhangi bir cevap veremeyeceklerini ifade ettiler. Onların oluşacak olan görüşünü alacağız" diye konuştu.

MHP'ye ne zaman gidecekleri sorusuna, CHP'nin görüşünü bilmeleri gerektiğini belirten Canikli,"CHP'nin görüşlerini aldıktan sonra devam ederiz" karşılığını verdi.

[PAGE]

Canikli, bir soru üzerine, seçim barajının düşürülmesinin görüşmede gündeme gelmediğini, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı konusunu konuştuklarını söyledi. CHP'nin ve kendilerinin konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiklerini anlatan Canikli, "Bir rezerv söz konusu mu?" sorusuna, "Şu anda bir karar bildirmediler. 'Sizin önerinize cevabımız şudur' diye görüş belirtmediler. Kararları söz konusu olsaydı o şekilde bağlantı kurulabilirdi ama şu an itibarıyla lehte veya aleyhte bize bildirilen karar yok. Tutuklu milletvekilleri konusu gündeme gelmedi" diye konuştu.

Canikli, "Uzlaşma umuduyla mı ayrılıyorsunuz yoksa karamsar mısınız?" sorusuna, "Onu bilemeyiz. Kendimizi CHP yetkili kurullarının yerine koyarak bir tahminde bulunmak doğru ve şık olmaz, buradan yola çıkarak bir değerlendirme uygun olmaz. Her zaman umudumuzu koruyoruz" karşılığını verdi.
"CHP, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nı şart olarak öne sürdü mü?" sorusu üzerine Canikli, "Bize bir karar, cevap vermediler. Cevap olmayınca, bir bağlantı söz konusu olmadı. Ama konuyu tartıştık, konuştuk" dedi.

Canikli, bayramdan önce yanıt bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soru üzerine de o konuda bir şey söylemediklerini, kendi takdirleri olduğunu ifade etti.

"CHP veya MHP farketmez..."

Canikli, "CHP aynı noktada mı, yoksa tavır değişikliği söz konusu mu?" sorusu üzerine, kendilerine cevap vermediklerini ve görüş beyan etmediklerini kaydederek, bu konuda bir değerlendirme yapmanın doğru ve mümkün olmadığını söyledi.
"CHP'nin tavır değişikliği gündeme geldi mi?" sorusuna Canikli, "Sormadık ama gündeme geldi. Daha önceki görüşmelerimizde sadece Sayın İnce değil, CHP'nin bir çok yetkilisi tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı, teklife imza atmayacaklarını, ama yasalaşma sürecinde destek vereceklerini çok açık şekilde ifade etmişlerdi ama bu desteği vermediler. Tabii bir hesap sorma veya bu anlama gelecek bir mahiyette değil ama gündeme geldi, konuşuldu" karşılığını verdi.

Canikli, "CHP olmazsa MHP ile yola devam edecek misiniz?" sorusu üzerine ise "Varsayımlardan hareket etmeyelim ama matematiksel durum eğer çıkabileceği noktasındaysa, o zaman elbette devam ederiz" diye konuştu. "Söylediklerinizden seçimler zamanında yapılacak diyebilir miyiz" sorusuna ise Canikli, "Hayır, öyle bir şey söylemiyorum" dedi.

Canikli, "Uzlaşı olmazsa yola MHP ile mi devam edeceksiniz" sorusuna, "Matematiksel olarak eğer 367 çoğunluğun üzerinde bir siyasi irade birleşirse elbette bu adımı atmaya devam ederiz, yürümeye devam ederiz. CHP veya MHP farketmez, hep birlikte veya herhangi birisiyle, bu desteğin oluşabileceği şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa, 367 ve üzeri destek ortaya çıkarsa o zaman bu projeyi sonuçlandırma noktasında yürümeye devam ederiz" karşılığını verdi.

Canikli, "MHP ile referandum riskini göze alır mı partiniz?" sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Eğer tarih konusunda CHP veya MHP ile mutabakata varılırsa, iki siyasi partinin milletvekili sayısı çoğunluğun oluşması için yeterlidir. Bu durumda çalışmayı yürütürüz, adım atarız."

"Şartlar değişti"

[PAGE]

"Şartlar değişti"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de yaptığı açıklamada, daha önceki görüşmenin 6 Eylül'de yapıldığını, o zaman AK Parti'nin MHP ile imzalayarak kendilerine geldiklerini ve "27 Ekim" dediklerini belirterek, "o zaman benim önerim 3 Kasım olmuştu. O zaman AKP bu öneriyi elinin tersiyle itmişti" dedi.

İnce, 6 Eylül'deki görüşmede henüz Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı'nın gündemde olmadığın, tasarının 8 Ekim'de gündeme geldiğine işaret ederek; şöyle konuştu:
"AKP'nin tavrı şu; 'Seçimin tarihini birlikte belirleyelim, seçimin kuralını ben yalnız belirlerim' diyor. Seçimin tarihi için Anayasa değişikliğine ihtiyaç var, 'Sizin desteğinize ihtiyacımız var, gelin bu tarihi değiştirelim' diyor. Seçimin kuralı nasıl olacak dediğimizde, 'o kanun meselesi, orada sizin desteğinize ihtiyacımız yok' diyor. Kendilerine bu çelişkilerini ortaya koyduk. 'Siz oyunun tarihini beraber belirleyelim, oyunun kuralını ben belirlerim' diyorsunuz, bu bir çelişki, 'neden ikisini birlikte değerlendirmiyorsunuz' diye anlattık. Onların tekliflerini partimizin yetkili organlarında tartışacağız, görüşeceğiz."

AK Parti'nin somut bir tarih önermediğini belirten İnce, "Daha önce biz 3 Kasım'ı söyledik. O zaman bunu dikkate almamışlardı. MHP ile anlaşıp '27 Ekim' demişlerdi. Ortada Büyükşehir Belediyesi Yasası yoktu. Şimdi hem tarih hem kural değişikliği gündeme geldi. Şartlar değişti o günden bugüne..." dedi.

"Seçimden kaçan attan düşsün"

İnce, "Tasarının geri çekilmesi karşılığında bir evet şartı var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Hayır, burada bir pazarlık yok. Biz bir pazarlığa girmedik. Birlikte değerlendirilmesini söyledik. Kanun bir başka konuyla, Anayasa değişikliği seçimle ilgili değil ki... İkisi de seçimle ilgili. 'Bunları birlikte değerlendirmek gerekir' dedik. Bundan bir pazarlık sonucu çıkmaz, bir pazarlığa girişmedik. Sakın yanlış anlamayın."

CHP'ye yönelik "önce evet dedikleri, sonra Genel Kurul'da destek vermedikleri" eleştirileri yapıldığının hatırlatılması üzerine İnce, "Anayasa değişiklikleri gizli oylamayla yapılır. Kimin ne oy verdiğini kim biliyor ki böyle bir açıklama yapabiliyorlar? Gizli oylamalar üzerine yorum yapılamaz" görüşünü ifade etti.

AK Parti'ye ne zaman yanıt verecekleri sorusuna İnce, "Sayın Genel Başkanımız ile biraz sonra görüşeceğiz, onun takdirine göre.." karşılığın verdi.

İnce, bir soru üzerine, seçime en hazır parti olduklarını ifade ederek, "Seçimden kaçan attan düşsün" dedi.