'TİB baştan aşağı değişecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "TİB'in baştan aşağı yeniden yapılandırılması gerektiği kanaatine vardık" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

AK Parti olarak, dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi kararına ilişkin Elvan, başından bu yana son derece açık, şeffaf bir yaklaşım izlediklerini söyledi. Meclis Genel Kurulu'nda her milletvekilinin hür iradesiyle düşüncesini ifade ettiğini ve sonuçta 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesinin reddedildiğini ifade eden Elvan, "Olay bundan ibaret. Millet adına temsilci olan milletvekillerimizin verdiği kararlara tüm kesimlerin saygı duyması gerekir" dedi. 

Bakan Elvan, yasa dışı dinlemelere ilişkin soru üzerine, bir ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanını dinlemenin casusluktan farkı olmadığını belirtti. TİB'in bu süreçte çok yıprandığını dile getiren Elvan, şunları kaydetti: 

"Bu kurumun mutlaka yeniden yapılandırılması, yeniden şekillendirilmesi hatta binasının değiştirilmesi hususunu daha önce de ifade ettim. Bunlara yönelik tabi çok kapsamlı çalışmalar yaptık ve mutlaka TİB'in baştan aşağı yeniden yapılandırılması gerektiği kanaatine vardık. Şu anda biz özellikle TİB'le ilgili birkaç alternatifli tasarı hazırladık. Bakanlar Kurulumuzun çok yoğun bir gündeme sahip olması nedeniyle maalesef bugüne kadar bunu görüşemedik. Bakanlar Kurulunda görüşmemiz gerekiyor."  

Özellikle 17 ve 25 Aralık olaylarından sonraki süreçte gerekli önlemlerin alındığını, tüm kayıtların muhafaza edildiğini anlatan Elvan, her TİB çalışanının yaptığı iş ve eylemlerinin kayıt altına alındığını söyledi. Bakan Elvan, mahkeme kararı olmadan hiçbir şekilde TİB tarafından dinleme yapılmasının söz konusu olmadığını vurguladı. 

'Twitter'la sorunumuz yok' 

Elvan, bir başka soruyu yanıtlarken mahkeme kararı gereği sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki "Fuat Avni" isimli hesabın kapatıldığını anımsattı. 

Twitter'la ilgili şu an ciddi sorun bulunmadığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu: 

"Zaman zaman gecikmeler oluyor ama mahkeme kararlarını uyguluyorlar. Ofisle ilgili bir gelişme olmadı maalesef açmadılar. Tabi ki açmaları son derece yararlı olur, uygun olur, çünkü Türkiye onlar için çok önemli. Firma açısından oldukça gelir getirici bir ülke. Biz mutlaka ofis açmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz diyoruz ki; kim olursa olsun, ister Amerikan firması olsun, ister Alman, ister İngiliz firması olsun, ister Türk firması olsun, tüm şirketler Türk hukukuna uyacaklar, yasalarımıza uyacaklar. Şu anda Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bir teklifimiz var. Yasalarımıza uymadıkları takdirde, orada 500 bin liraya kadar ağır para cezası getiriyoruz. Eğer böyle bir kararı uygulamada direnecek olurlarsa, bu tür para cezasına yönelik yaptırımları da uygulamak istiyoruz." 

İstanbul trafiğini rahatlatacak mega proje 

İstanbul'un trafiğini rahatlatmaya yönelik çok önemli çalışmalar yaptıklarını da anlatan Elvan, "Şu anda çalışmaları devam eden büyük mega projelerimiz var ve önümüzdeki günlerde yine İstanbul'un trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan bir önemli mega projeyi sizlerle paylaşacağız. İstanbul'un trafiğini gerçekten ciddi şekilde rahatlatacak olan bir proje, bu kadar söyleyeyim. İnşallah sayın Başbakanımızla bunun açıklamasını bir kaç hafta içerisinde yaparız" diye konuştu. 

Bakan Elvan, petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından, uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulaması hakkında firmalarla yeniden bir araya gelmeyi planladığını bildirdi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir