'Türkiye'ye dönün'

Almanya'da gurbetçilere seslenen Başbakan Erdoğan, sanatçılara Türkiye'ye dönün çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜSSELDORF -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'daki Türk vatandaşlarına, "Şunu bilmenizi, sizler, asla yalnız değilsiniz,  diye seslendi. Erdoğan Türkiye’den fikir özgürlüğü kısıtlamaları nedeniyle Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan aydınlara da ‘Kapımız açık’ çağrısında bulundu.

Erdoğan, Almanya'nın Düsseldorf kentinde İssdome Salonu'nda düzenlenen "Düsseldorf Buluşması" konulu toplantıda Türk vatandaşlarına hitap etti.

Sizler kimsesiz değilsiniz

Almayan’daki vatandaşların kendilerini yalnız hissetmemelerini isteyen Erdoğan, ”50 yıldır kulağımız sizlerle, gözümüz sizlerle, gönlümüz sizlerle. Sizler kimsesiz değilsiniz. Sizler Almanya Federal Cumhuriyeti'nin teminatı altındasınız." dedi.

Aydınları Türkiye'ye davet ediyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Zorunlu olarak buralarda kalan, dönüş için sabırsızlanan, toprağının, vatanının hasretini çeken sanatçı ve yazarlarımızı, Türkiye’nin değişimine Türkiye’de katkı vermeye çağırıyorum. Kapının artık onlar için ardına kadar açık olduğunu hatırlatmak istiyorum " dedi.

Türkiye artık farklı bir ülke diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Geçmişte yaşanan baskılar nedeniyle, ifade özgürlüğünde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Avrupa’ye göç etmek zorunda kalan, sanatçılarımızı, yazarlarımızı da bu vesileyle ülkelerine, Türkiye’ye dönmeye davet ediyorum. Türkiye’nin değişimine Türkiye’de katkı vermeye çağırıyorum. Kapının artık onlar için ardına kadar açık olduğunu hatırlatmak istiyorum."

Artık işverensiniz

Almanya’ya işçi olarak gidenlerin bugün işveren olduklarını belirten  Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Zira 8 yıl önce dünya ekonomileri arasında 26. sıradaydık. Şimdi 17. sıradayız. yani 8 yılda 9 basamak yükseldik. Şimdi önümüzdeki 12 yılda da biz 7 basamağı rahat rahat çıkacağız. Artık burada, Almanya'da işveren kardeşlerim var. 60 bini aşkın burada işveren kardeşim var. Dün işçi geldiniz ama şimdi işveren oldunuz. Artık kendi savaş gemilerimizi yapıyoruz, bunların tasarımlarını Türk mühendislerinin emeğiyle yapıyoruz. Türk mühendisleri artık kendi emeğiyle uzaya göndermek üzere Göktürk uydusunu yapar hale geldi."

Asimilasyona hayır

Almanya'da yaşayan Türkler'e, ''Ailelerimizden şunu rica ediyorum; entegrasyona evet. Muhakkak Alman toplumuna entegre olacaksınız ama asimilasyona hayır'' diye seslendi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''Kimse kimseyi, kendisine benzetmenin çabası içine girmeyecek. 1961'de buraya gelen, Almanya'ya çalışmak için gelen kardeşlerimizden bazıları, büyük şehri ilk kez burada gördüler. Bir korunma iç güdüsüyle hareket ettiler ve adeta Türkiye'deki köy atmosferini burada kurmak istediler. Bugün biz artık bunu yaşatamayız."

 Mavi Kart’la Türkiye’deki işlemleriniz kolaylaşacak

Almanya’daki Türklere, ancak Türk vatandaşlığından çıkmak kaydıyla Alman vatandaşlığı verildiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu noktada, Alman vatandaşlığına geçenler için, Türkiye ile iletişimlerini kolaylaştırmak için Mavi Kart uygulamasını başlattık. Mavi Kart ile ilgili birçok sorun olduğunu biliyoruz. Şimdi, yeni yaptığımız bir çalışmayla, yasada yapacağımız bir değişiklikle, bu sorunları ortadan kaldırıyoruz. Mavi Kart'ı değerli evrak olarak kabul edecek, bir kimlik kartı olarak kabul edecek, resmi dairelerde, bankalarda işlem yapmanızı daha kolay hale getireceğiz. Ayrıca Mavi Kart sahiplerinin, çocuklarının da bu karta sahip olmasını bu yasa değişikliğiyle mümkün hale getireceğiz. Şimdiden bu yeni uygulamanın da sizlere hayırlı olmasını diliyorum."

Oy kullanabileceksiniz

Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmaları konusunda da açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

" Sizlerin, büyükelçiliklerde, konsolosluklarda, temsilciliklerimizde oy kullanabilmeniz için gerekli anayasal ve yasal düzenlemeler tamam. Ülkelerden izin almak kaydıyla, diplomatik temsilciliklerimizde sandık kurulabilecek ve vatandaşlarımız buralarda oylarını kullanabilecekler. Şu anda Almanya için bu konuda iki makamdan karar bekliyoruz. Birincisi Almanya makamları. İkincisi de Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu. Dışişleri Bakanlığımız ve Yurtdışı Türkler Başkanlığımız Yüksek Seçim Kurulu ile irtibat halindeler. Artık son aşamaya geldiler. Nihai kararı da verdiklerinde, sizlerin de oy kullanmasının önünde hiçbir engel kalmayacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir