1 milyonuncu Doblo banttan indi, 'elektrikli' yolda

Fiat Doblo'nun 1 milyonuncusu törenle banttan indirildi; 'Fiat Doblo EV'nin ilk test sürüşü yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Dünya pazarlarına ihracat hedefiyle 2000 yılından bu yana üretilen, hafif ticari araç sınıfının öncü markalarından Fiat Doblo'nun 1 milyonuncusu, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları AŞ'nin Bursa'daki fabrikasında törenle banttan indirildi.

Tofaş'ın mühendis ve işçisinin emeği ve Türkiye'de Ar-Ge çalışması yapılan ilk gerçek elektrikli araç olduğu bildirilen "Fiat Doblo EV"nin ilk test sürüşü de gerçekleştirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Yeni Doblo'nun geliştirilmesinde ağırlıklı olarak Türk ürün geliştirme ve tasarım uzmanlarının çalışmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Bu durum Tofaş'ın ve yerli yan sanayinin araç geliştirme kabiliyetini de ciddi manada artırmıştır. Böylece gelecekte yeni projelerin Türkiye'ye gelme imkanı da artmıştır" dedi.

Türkiye'nin, dünyanın önemli otomotiv merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini vurgulayarak, Tofaş'ın yeni Fiat Doblo gibi projelerle yatırımlarına ara vermeden devam etmesinden de büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Ergün, Tofaş'ın küresel krizin yaşandığı 2009 yılında dahi 225 milyon euro değerinde yatırım yapmayı başarmış bir şirket olduğunu hatırlatarak, kriz sürecinde risk alarak ve erken davranarak yapılan böyle yatırımların orta ve uzun vadede çok karlı yatırımlar olacağını görmek ve söylemek gerektiğini ifade etti.

Koç: 6,3 milyar dolar döviz girdisi sağlanacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fiat Doblo modelinin, Tofaş için büyük bir gurur kaynağı ve Türk otomotiv tarihinde bir kilometre taşı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Bu yılın başlarında tüketicilerle buluşan Yeni Doblo ile yaklaşık bir milyon adetten fazla üretim gerçekleşecek, yıllık üretimin yaklaşık 70'i ihraç edilecek ve 8 yıl içinde ülkemize 6,3 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanacaktır. Bu değerli yatırımla Bursa başta olmak üzere, ülkemiz için istihdam ve katma değer yaratılmış, yan sanayinin gelişimine destek olunmuş, Ar-Ge faaliyet ve yatırımlarının daha da büyümesi sağlanmıştır. Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güveni simgeleyen Tofaş şirketimizden ve yatırımlarımızdan ülkem ve Koç Topluluğu adına çok gururlandığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Elektrikli Doblo geliyor

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, 1 milyonuncu Fiat Doblo'yu üretme mutluluğunun paylaşıldığı bu güzel günde, ayrıca yakın gelecekten gelen bir sürprizleri olduğunu bildirdi. Pandır, şu bilgileri verdi:

"Hem Tofaş'ın hem de Fiat Doblo model ailesinin parlak ve enerji dolu geleceğine işaret eden elektrikli Fiat Doblo, aslında bir parçası olduğumuz ve yıllardır Avrupa'nın en çevreci otomobil üreticisi seçilen Fiat'ın yeni nesil yakıt teknolojileri konusunda mantıklı ve soğukkanlı duruşunu da simgeliyor.

Zira elektrikli araçlara toplumsal çapta ve gerçek anlamda geçinceye kadar süre zarfında konvansiyonel motor ve yakıt teknolojilerinin sınırlarını sonuna kadar zorlamayı hedef edinen Fiat, yeni Fiat Doblo'da da sunduğu Multijet Turbo Dizel ve Multiar benzinli motorların yanı sıra 'CNG' yani sıkıştırılmış doğalgazla çalışan motor ile start&stop ve ecodrive gibi karbon salınımını azaltan ve kontrol altında tutmayı sağlayan ekolojik teknolojileri ile fark yaratmaya devam ediyor.

'Gerektiğinde her şeye hazırlıklı oluruz' dedik, sözümüzü tuttuk. Bugün sizlere Tofaş'ın mühendis ve işçisinin emeği olan, Türkiye'de Ar-Ge çalışması yapılan ilk gerçek elektrikli araç olan Fiat Doblo EV'nin ilk test sürüşünü de yapacak olmanın heyecanı içindeyiz."

Ergün, Renault'un Elektrikli Fluence modelini de inceledi

Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nı da ziyaret etti.

Bakan Ergün, fabrikaya gelişinde Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Oyak Renault Yönetim Komitesi tarafından karşılandı.

Brifingin ardından, Bakan Ergün, Oyak Renault Ar-Ge Merkezinde elektrikli Fluence prototiplerini inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Ergün, ayrıca, termik fluence üretim hatları, kaporta birleştirme hattı ile benzinli ve dizel motorların üretildiği mekanik fabrikasını da gezdi.

Elektrikli araçlar için yeni bir vergi modeli

Bu çerçevede, kamu araçlarının elektrikli araçlar olarak kullanılmasında her zaman öncülük edeceklerini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Elektrikli araçların kullanımıyla ilgili yeni bir vergi modeli belki oluşturmak gerekecek. Bu vergi modelinin oluşturulmasında Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışacağız. Elektrikli araç kullanımını destekleyecek bir model olması gerekecek bunun. Bunların şarj edilmesiyle ilgili şarj istasyonları konusunda özellikle yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz belki yeni model çalışmalar gerçekleştirecekler. Zaten onunla ilgili de bazı çalışmalar var.

Bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması gibi çalışmalar olacaktır. Bu konuda elektrikli araç teknolojisinde hem araçların üretimi hem pil teknolojisinin geliştirilmesi gibi çalışmalarda Türkiye önemli bir merkez olabilecektir. Bu güce ve potansiyele sahip olduğumuzu bugünkü ziyaretlerimizde yakından görmüş olduk."

Bu konularda ilginizi çekebilir