10 bin kişi 'Yunus Emre Hoşgörü Sofrası'ndaydı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - 10–13 Mayıs tarihleri arasında 736.'sı kutlanan Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Camisi'nin bahçesinde 10 bin kişi 'Hoşgörü Sofrası'nda buluştu. Sofra konuklarına 'Diş Kirası' adı verilen hediyeler takdim edildi. 'Hoşgörü Sofrası' yemek listesi 13'üncü yüzyıldan bugüne değişmemesi ile biliniyor.
736. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı 3'üncü gününde Karamanlılar 'Yunus Emre Hoşgörü Sofrası'nda buluştu. Yunus Emre ve hocası Taptuk Emre'nin kabirlerinin bulunduğu Yunus Emre Camii avlusunda yoğurtlu çorba, bamya çorbası, kavurma, pilav, irmik helvası ve zerde tatlısından oluşan yemek listesi, Türk Dil Bayramı için Karaman'a gelen konuklar ve Karaman halkına ikram edildi.
Hoşgörü Sofrası'nın açılışında konuşan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu tasavvufta 'Dil'in 'Gönül' anlamında kullanıldığına dikkat çekerek, 736.'sını kutladıkları Türk Dil Bayramı kapsamında Yunus Emre Hoşgörü Sofra'sını 10 bin Karamanlı ile buluşturmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Karaman'ın simgesi olan ifadelerden "Kapımız açıktır gelene, soframız açıktı yiyene" sözlerine gönderme yapan Uğurlu; "Yunus'un torunları önce sofralarını sonra da gönüllerini açacaklar" dedi.
Ak Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ise konuşmasına Hatay Reyhanlı'da gerçekleşen korkunç saldırıyı kınayarak başladı. Olayı Türkiye'nin gelişmesine ve sorunlarının çözülmesine karşı bir eylem olarak yorumlayan Elvan, bu üzücü olaylar sebebiyle Türk Dil Bayramı etkinliklerinden bir kısmının iptal edildiğini söyledi. Konuşmasında Türk Dili'nin gelişmesine değinen Elvan; "Dilin gelişmesi dışarıdan kelimelerin ithal edilmesi ile ya da bizi geçmişten kopartan yaklaşımlar ile mümkün değildir. Bugün 1930'lu yıllarda yazılmış olan bir kitabı bir genç arkadaşımız anlamakta zorlanıyorsa bir sorun var demektir. Bir milletin geçmişi ile bağını kopartabilmek için önce dilini yozlaştırmanız gerekiyor" dedi. Yunus Emre'nin Karaman'ın önemli bir değeri olduğunu ifade eden Lütfi Elvan, Yunus Emre Hoşgörü Sofrası'nın zengin, fakir tüm Karamanlıları bir araya getirdiğini söyledi. Elvan; "Çocuklarımıza, sahip olduğumuz değerleri iyi anlatmalıyız. Çok zengin bir geçmişimiz var ve bununla gurur duyuyoruz. Yarınımız olacak gençlerimizle de aynı şekilde gurur duymak istiyoruz" şeklinde sözlerini sona erdirdi.
Konuşmaların ardından edilen dua ile yemekler servis edildi. Sofra konuklarına 'Diş Kirası' adı verilen hediyeler takdim edildi. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan 'Diş Kirası', ev sahibinin yemeğe çağrılan konuklara teşekkürünü ifade ediyor.
Yemekte Karaman Valisi Murat Koca, Ak Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Türk Dil Bayramı için dünyanın çeşitli ülkelerinden Karaman'a gelen misafirler ve Karaman halkı yer aldı.