10 yılda 40 bin mağaza yurt dışına açılacak

JLL'nin raporuna göre; gayrimenkul piyasaları artan yatırımcı talebiyle 2011'de hareketlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gayrimenkul hizmetlerinde ve yatırım yönetiminde danışmanlık hizmeti sunan Jones Lagn LaSalle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2010 Gelişmeleri ve 2011 Öngörüleri" başlıklı rapor yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda konuşan JLL başkanı Avi Alkaş,  Ortadoğu'da yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Bölgede ne değişiklik olursa olsun bundan Türkiye'nin yararına olacak. İlk fırsatta turizme yansıyacak" dedi.

Körfez bölgesinden yatırım atağı olacak

Yabancı ilgisiyle ilgili olarak Alkaş, "Şu anda Alman sigorta fonlarından ofis ve AVM satın almak veya birlikte geliştirmek için ilgi görüyoruz, Amerikan fonları bölgeye ilgi gösteriyor. İlk dalışlarını görmeye başladık. Alman fonu, çoğunluk almasak bile sessiz ortak oluruz, yeter ki bize ortaklık sağlayın diyebiliyor. Körfez bölgelerinden de Türkiye'ye yönelik çok ciddi yatırım, Rusya'dan turistik yatırım geleceğini bekliyoruz" dedi. Alkaş, seçim ekonomisinde olumsuz etkileşime girilmemesi durumunda Türkiye'nin çok daha ciddi yatırım çekeceğini belirtti.

Yeni markalar gelecek

Alkaş, yeni gelecek markalarla ilgili olarak da, "İspanyol markalarından beklentimiz var. Desigual var, Victoria Secret, American Eagle, Sfera, Cartefial, Hollister, Abercrombie Fitch, Promod, Least ve Tippy markaları var" dedi.

Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2010 Gelişmeleri ve 2011 Öngörüleri raporu ise şöyle:

Perakende harcamaları ve tüketici güveninin kriz öncesi seviyelere döndÜ. 2010 yılında hızlanan perakendeci talebinin, kira oranları üzerinde sınırlı bir etki yaratmasına rağmen, perakende piyasaları kira oranlarında sınırlı da olsa bir yükselme olacağı söylendi. 2009 yılının 11 aylık döneminde gerçekleşen yüzde 5 oranındaki perakende sektörü ciro artışına karşın, 2010 yılında yüzde 7'lik ciro artışı kaydedildi. Gıda dışı ve hazır giyim perakende cirolarında kriz öncesi seviyelere dönüldü ve gıda dışı perakende cirosu yüzde 16, hazır giyim yüzde 27 oranında büyüdü.

10 yılda 40 bin yurt dışı mağazaya ulaşacağız

Kriz öncesi seviyeleri yakalayan tüketici güveni ve güçlü ekonomik büyüme, perakendecilerin 2010 yılında daha güçlü bir yatırım politikası izlemelerine neden oldu. 2010 yılı ayrıca Türk perakendecilerinin yurtdışında güçlü bir şekilde yatırım yaptıkları bir yıl oldu. Koton, LCW, İpekyol, Boyner, Mavi Jeans gibi Türk markaları, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinin yanında Avrupa pazarında da agresif bir şekilde genişliyor. Avrupa'da 2.100 adet Türk markası mevcut iken, önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamın 40 bine yükselmesi bekleniyor.

Yabancı markalar arttı

2010 yılında hipermarket ve elektronik market zincirleri, piyasanın en aktif oyuncuları olmaya devam etti. 2010 yılında birçok yabancı marka Türkiye perakende piyasasına girdi. Bunlar arasında lüks giyim markaları Prada ile kitlesel perakende markası H&M yer alıyor. Türk perakende piyasasına giren diğer uluslararası markalar arasında Rossman, Godiva, David's Bridal, Kipling ve Uterqüe yer alıyor.

Talep kiraları yükseltecek

Rapora göre, Zorlu Center gibi çekim merkezi haline gelmesi muhtemel projelerle birincil merkezlerde yer alan alışveriş merkezlerine olan güçlü perakendeci talebi, kira oranlarındaki artışı tetikleyecek.  2009 ve 2010 yıllarında metrekare başına aylık 75 Euro düzeyinde iken 2011 ve 2012 yılında metrekare başına aylık 80 ve 85 Euro düzeyine yükselmesi öngörülüyor.

Kiralanabilir alan artacak

İnşaat halindeki 2 milyon metrekarelik kiralanabilir alanın 2012 yılı sonuna kadar piyasaya girmesi bekleniyor. 2012 yılı sonu itibariyle, İstanbul'un toplam kiralanabilir alanı 3,5 milyon metrekareye ve Anadolu'nun 5 milyon metrekareye ulaşması ile birlikte, Türkiye'deki toplam kiralanabilir alanın 327 alışveriş merkezinde 8,47 milyon metrekareye ulaşması öngörülüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir