12 Eylül'e yargı yolunu açan 23. madde kabul edildi

HSYK yapısını düzenleyen ve 12 Eylül ihtilalcilerine yargı yolunu açan 23. maddeye 336 kabul, 72 ret oyu verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa teklifinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını düzenleyen  ve 12 Eylül ihtilalcilerine yargı yolunu açan 23. maddesine 336 kabul, 72 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 23. maddesiyle, Anayasanın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, HSYK'nın halen 7 olan üye sayısı 22'ye, 5 olan yedek üye sayısı ise 12'ye çıkarılıyor. HSYK'nın 3 daire halinde çalışması öngörülüyor.

Maddeye göre, HSYK'nın Başkanı, Adalet Bakanı olmaya devam edecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarının Kurulda yer alması uygulaması da sürecek.

Kurulun, 4 asıl üyesi, yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileriyle, avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca; 3 asıl ve 3 yedek üyesi, Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca; 2 asıl ve 2 yedek üyesi, Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca; 1 asıl ve 1 yedek üyesi, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından; 7 asıl ve 4 yedek üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından adli yargı hakim ve savcılarınca; 3 asıl ve 2 yedek üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından idari yargı hakim ve savcılarınca dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.

Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde yapılacak.

Kurulun ''meslekten çıkarma'' cezasına ilişkin kararlarına itiraz yolu getirilecek. Kurulun diğer kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacak.

Kabul edilen 24. madde

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 24. maddesine 340 kabul, 69 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 69 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 24. maddesiyle, Anayasa'nın 166. maddesinde değişiklik yapılarak, ''Ekonomik ve Sosyal Konsey'' Anayasa kapsamına alınıyor.

Kabul edilen 25. madde

Teklifin 25. maddesine ise 336 kabul, 70 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 25. maddesiyle, Anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen, geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.

Meclis'in Anayasa mesaisi haftaya sona erecek

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 1. tur görüşme ve oylamaları yarın tamamlanacak. 2. tur oylamaya ise 2 Mayıs Pazar günü başlanması öngörülüyor.

Bu kapsamda, 2. tur oylamanın ara verilmeden 5 günde tamamlanması planlanıyor. Genel Kurul, her gün 6 maddeyi ele alacak. 2. turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak.

Genel Kurulun, muhalefetin vereceği grup önerileri, teklif üzerindeki değişiklik önergeleriyle ilgili  konuşmalar ve oylamalarla birlikte ikinci turda her gün 10-12 saat çalışması bekleniyor.   

Öngörülen program çerçevesinde, Genel Kurul, Anayasa değişikliği teklifi mesaisini 6 Mayıs Perşembe günü tamamlayacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir