14 binden fazla uçuş iptal edildi

ABD'de Sandy kasırgası hayatı felç etmeye devam ediyor. Ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi. 6 milyon kişi elektriksiz kaldı. Manhattan'da gökdelenler sallandı. 14 binden fazla uçuş iptal.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
NEW YORK - ABD'nin doğu yakasını vuran Sandy fırtınası etkisini sürdürüyor. Ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Kasırga nedeniyle 14 binden fazla uçuşun iptal edildiği bildirildi. Öte yandan kasırga Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney'nin seçim kampanyalarını da etkiledi.
 
 
 
Yetkililer, New York'ta 5, New Jersey ve Pennsylvania'da üçer, Connecticut'da 2 ve Maryland, Kuzey Carolina ile Batı Virginia'da da birer kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında 3 de çocuğun bulunduğu belirtildi.
 
Saatteki hızı 130 kilometreye varan rüzgarlara ve yaklaşık 2 metrelik dalgalara yol açan kasırga, doğu kıyısında 6 milyondan fazla ev ve işyerinin elektriksiz kalmasına neden oldu.
 
6 Kasım'daki başkanlık seçimlerine bir hafta kala seçim kampanyalarının ertelenmesine sebep olan kasırga nedeniyle borsalarda işlem yapılmadı, metro tünelleri kapatıldı ve iki nükleer santral devre dışı kaldı.
 
New York'ta 670 bin kişi karanlıkta
Kasırgadan en çok etkilenen kentler arasında yer alan New York'ta yaklaşık 670 bin kişi, elektrik kesintisi nedeniyle karanlıkta kaldı. 11 Eylül saldırıları sırasında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin olduğu yerde devam eden inşaat da yaklaşık 2 metreye varan dalgalardan nasibini aldı.
 
Pazartesi günü işlem yapılmayan New York Borsası, bugün de kapalı kalacak. Borsa, en son 1888'deki kar fırtınası sırasında hava durumu nedeniyle iki gün kapalı kalmıştı.
 
Queens bölgesinde çıkan yangında ise en az 50 ev yandı. Yanan evlere ulaşmak için göğüs seviyesine gelen sular altında kalan sokaklardan itfaiye araçları yerine botlarla geçen itfaiyeciler, bir apartmandan 25 kişiyi kurtardı. Yangınlarda iki kişinin hafif yaralandığı belirtildi.
 
New York Üniversitesi'nin Tisch Üniversitesi'nde jeneratörün arızalanması sonucu 200 hasta tahliye edildi. Solunum cihazına bağlı 20 bebeğin de aralarında bulunduğu hastalar, doktorlar ve sağlık personelinin yardımıyla merdivenlerden indirilerek bina dışına çıkarıldı ve diğer hastanelere sevk edildi.
 
New York'u New Jersey'e bağlayan Holland tünelinin yanı sıra Brooklyn ile Manhattan arasındaki tünel de kapatıldı. Brooklyn Köprüsü, George Washington Köprüsü, Verrazano-Narrows Köprüsü de trafiğe kapatılan yerler arasında bulunuyor.
 
Gökdelenler, şiddetli rüzgarda sallandı
310 bin kişinin elektriksiz kaldığı Manhattan'da tüneller ve metro istasyonları sular altında kaldı. Gökdelenler, şiddetli rüzgarda sallandı. Manhatton'da 1,5 milyar dolarlık 74 katlı lüks bir binanın tepesindeki inşaat vincinin kısmen devrilmesi üzerine çevre binalarda yaşayan binlerce kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında ultramodern Parker Meridien Oteli'nin 900 konuğu da bulunuyordu.
 
Başkan Barack Obama, New York ve Long Island'ı afet bölgesi ilan etti.
New Jersey'de ise bir su setinin hasar görmesinin ardından yüzlerce kişi tahliye edildi.
Kasırga, Orta Batı'ya doğru yoluna devam ederken Chicago'da halka, Michigan Gölü kıyılarından uzak durmaları uyarısı yapıldı.
 
14 binden fazla uçuş iptal edildi
Uçak seferleri izleme hizmeti sağlayan FlightAware, Pazar gününden Çarşamba gününe kadar 14 binden fazla uçuşun iptal edildiğini açıkladı.
 
American Airlines, United ve Delta gibi Amerikan havayolları, ülkenin en işlek hava sahası olan New York'taki üç havaalanına tüm seferlerini iptal etti.
 
ABD'de günlük uçuşların yüzde 25'i New York havaalanlarından ve bu havaalanına yapıldığı için uçak seferlerindeki iptal diğer kentleri de etkiledi.
7 eyalette ondan fazla kişinin ölümüne yol açan, elektrik sistemine zarar vererek 6 milyon insanın karanlıkta kalmasına neden olan kasırga, uluslararası hava trafiğini de etkiledi.
 
Japonya'nın başkenti Tokyo yakınlarındaki Narita Uluslararası Havaalanı'ndan ABD'ye yapılacak 11 uçuş iptal edildi.
Hindistan, Hong Kong, Güney Kore'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinden de ABD'nin doğu kıyısına yapılması planlanan yüzlerce uçuş iptal edildi.
New York'ta 2011'deki tipide, 14 bin uçak seferi iptal edilmişti.
 
Seçim kampanyasını da etkiledi
 
ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminden bir hafta önce doğu kıyılarını etkisi altına alan Sandy kasırgası, Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Mitt Romney'nin seçim kampanyalarını da etkiledi.
 
Başkan Obama, seçim kampanyalarını iptal ederek iç kesimlere doğru hız keserek ilerleyen Sandy kasırgası ile ilgili gelişmeleri izlemek için Beyaz Saray'da kaldı.
7 eyalette en az 16 kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgasıyla birlikte aday kimliğinden sıyrılıp yeniden başkan kimliğine dönen Obama, Florida'da eski Başkan Bill Clinton ile seçmenlerin önüne çıkacaktı.
 
Hükümetin Sandy kasırgası ile ilgili atacağı herhangi bir yanlış adımın faturasının kendisine kesileceğinin farkında olan Obama'nın son haftada Minnesota, Iowa, Colorado, Ohio, Virginia, New Hampshire ve Wisconsin'de yapması beklenen kampanyalar ise belirsizliğini koruyor
 
Romney programına devam ediyor
Obama'nın rakibi Romney ise Ohio'daki programına devam etme kararı aldı. Danışmanları Romney'ye kasırga sonrası yardım faaliyetlerine odaklanması tavsiyesinde bulundu. Romney'nin, eşi Ann ile birlikte kasırgadan etkilenen bölgeleri ziyaret edip halkla bir araya gelmesi bekleniyor. Romney'nin yardımcısı Paul Ryan'ın ise Colorado'da katılacağı üç toplantıyı iptal ettiği belirtildi.