15 yıl önce Rusya'ya gittiler, 200 kişi çalıştırıyorlar

Rusya'nın Kursk kentinde yaklaşık 15 yıl önce fırıncılıkla iş hayatına başlayan 2 Türk girişimci, bugün 4 farklı işletmede 170 Rus ve Özbek ile 23 Türk'e istihdam sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KURSK - Rusya'nın Kursk kentinde yaklaşık 15 yıl önce fırıncılıkla iş hayatına başlayan 2 Türk girişimci, bugün 4 farklı işletmede 170 Rus ve Özbek ile 23 Türk'e istihdam sağlıyor. 4 yıl önce açtıkları lokantada kebaptan pide çeşitlerine kadar zengin bir Türk yemek menüsü sunan Ahmet Aymaz ve Osman Temiz, kurdukları fabrikada ürettikleri lokumları da Rusya'nın dört bir yanına satıyor.

Ahmet Aymaz, yaptığı açıklamada, aslen Muşlu olduğunu ancak uzun yıllar Bursa'da yaşadığını belirterek, yaklaşık 15 yıl önce de Denizlili ortağı Osman Temiz ile birlikte Rusya'nın Kursk kentine yerleştiklerini söyledi. Kursk'ta 15 yıldır fırıncılık yaptıklarını ifade eden Aymaz, şöyle devam etti: "Buraya ilk geldiğimizde işe fırıncılıkla başladık, Türk ekmekleri ürettik. İlk yıllar bizim için oldukça zor geçti. Ancak, zamanla biz Ruslara, onlar da bize alıştı. Ekmeklerimizi sevdiler. İşimiz rast gitti. Birikimlerimiz artınca 8 yıl önce de inşaat işlerine başladık. Rus firmalarına göre çalışanlarımıza daha fazla ücret veriyoruz. Bu sayede de aldığımız işleri çok çabuk bitiriyoruz. Yaptığımız işlerden memnun kalan Kursk halkı bize güvendi ve daha çok iş yapmaya başladık."

Aymaz, Türkiye'nin yabancıların damak zevkine de hitap eden zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu belirterek, 4 yıl önce açtıkları lokantada Rus halkına Türk kebabını ve dönerini de sevdirdiklerini kaydetti. Zengin bir menüleri olduğunu dile getiren Aymaz, "Menümüzde mercimek, ezogelin, kelle-paça çorbası, şiş kebap, Adana kebap, döner, lahmacun, etli, peynirli, kuşbaşılı pide ve cacık gibi birçok çeşit var. Ruslar özellikle kebap çeşitlerimizi çok seviyor" dedi.

Aymaz, kazandıkları parayı yine Rusya'da değerlendirdiklerini, yeni yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, 2 yıl önce de lokum ve gofret üretmeye başladıklarını anlattı. Kurdukları fabrikada 30 çeşit lokum ürettiklerini belirten Aymaz, "Ayda 170 ton lokum üretiyoruz. Bunları da başta Moskova, Belgorod, Saratov, Samara olmak üzere Rusya'nın dört bir yanına satıyoruz" diye konuştu. İşletmelerindeki ustaların Türkiye'den geldiklerine dikkati çeken Aymaz, 170 Rus ve Özbek ile 23 Türk'e istihdam sağladıklarını sözlerine ekledi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir