2011 yılında kredi talebi artarak sürer

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu GM Yardımcısı Besli, ihracatçı KOBİ'leri desteklemek için yeni ürün ve kampanyalar hazırladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli ekonomide kriz sonrası kredi hacimlerinde artış trendi yaşandığını belirterek "2011 yılında piyasalarda yaşanan olumlu trendin devam etmesi ile piyasalarda güven ortamının yükselmesini, kredi maliyetlerinin azalmasını, firmaların risk alma iştahının artmasını ve sonuç olarak firmaların faaliyetlerini ve yatırımlarını artırmak istemesi nedeniyle kredi taleplerinin daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

DÜNYA'ya krizin etkilerinin geçmesi ile birlikte işletmelerin erteledikleri veya iptal ettikleri yatırımları hayata geçirmeye başladığını ve dış pazarlara açılma hevesinin ise artarak devam ettiğini anlatan Ferda Besli, Akbank olarak ihracatı ajandasına alan KOBİ'ler içinde yeni paketler hazırlamaya devam ettiklerini bildirdi. Besli, BDDK'nın Eylül 2010 tarihi verilerine göre KOBİ'lerin nakdi kredi hacminin 108 milyar TL, gayri nakdi kredilerin 38 milyar TL'ye ulaştığını hatırlatarak "Böylelikle hem nakdi hem de gayri nakdi kredilerde haziran ayı sonuna göre yaklaşık yüzde 7'lik bir artış gerçekleşti. Aynı dönemde kredi kullanan KOBİ adedi ise yüzde 4 artış göstererek 1.8 milyona ulaştı. Akbank KOBİ Bankacılığı olarak biz de piyasalarda güven ortamının yükselmesi, firmaların risk alma iştahının artması ve sonuç olarak firmaların faaliyetlerini ve yatırımlarını artırmak istemesi nedeniyle kredi taleplerinde artış gözlemliyoruz" diye konuştu.

Veriler yavaşlamaya işaret etmiyor

Krizin etkilerinin geçmesi ile birlikte işletmelerin erteledikleri veya iptal ettikleri yatırımları hayata geçirmeye başladıklarını ifade eden Besli şöyle devam etti: "Dış pazarlara açılma hevesi ise artarak devam ediyor. Ancak taleplerde bölgesel olarak bir değişiklik sözkonusu. Dünya ticaretinin kriz ile birlikte rotası gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Firmalar artık geleneksel coğrafyaların yanısıra pazar çeşitliliklerini artırarak yeni pazarlara gidiyorlar.

Bildiğiniz gibi ihracatımız artış trendine girdi. Geçen yıl Ocak-Eylül 2009 dönemine göre karşılaştırdığımızda ihracatımız bu yıl yüzde 17 artış göstererek 81 milyar dolara ulaştı. Her ne kadar Eylül ayı sanayi üretimi rakamı mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık yüzde 0.4 azalışı gösterse de iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğünü düşünüyoruz. Bu durumu en açık şekilde dış ticaret dengesinden ve kredi büyümelerinden de görebiliyoruz.

Yılın ilk dokuz ayında ithalattaki yıllık artış ihracattaki artışın yaklaşık 2.5 katı. Bu da ekonomik büyümenin iç talep kaynaklı olduğunu teyit ediyor. Kredilere baktığımızda ise toplam kredilerin ilk dokuz ayındaki artışı yüzde 23. Tüketici kredilerindeki artış yüzde 30. Tüm bu göstergeler ekonominin çarklarında bir yavaşlamaya işaret etmiyor."

2011'de kredi talebi daha da artacak

Önümüzdeki yıl, düşük enflasyon ortamında, bir yandan kar marjlarının daralacağını diğer yandan da KOBİ'ler arasında rekabetin daha da artacağını kaydeden Besli, gider kontrolü, sürdürülebilir kârlılık, verimlilik, trendleri izlemek, değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilme esnekliğini gösteren yenilikçi düşünüp farklı olabilme başarısı gösterenlerin sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağına inandıklarını da anlattı.

Bankacılık sektörü açısından bakıldığında da Besli, "2011 yılında piyasalarda yaşanan olumlu trendin devam etmesi ile güven ortamının yükselmesini, kredi maliyetlerinin azalmasını, firmaların risk alma iştahının artmasını ve sonuç olarak firmaların faaliyetlerini ve yatırımlarını artırmak istemesi nedeniyle de kredi taleplerinin daha da artmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bankalar iş ortağı olarak konumlanacak

Uzun vadede Türkiye'nin gelişimini tamamlaması ve faiz oranlarının düşmesi ile birlikte, bankaların kredi ürün çeşidinin yanı sıra hizmete odaklanacaklarına inandıklarını da söyleyen Besli, "Farklılık, müşterilere sunulan hizmetler ile yaratılmaya çalışılacak. Bankalar, bir finans kuruluşundan çok bir iş ortağı olarak konumlanacaklar. Yurtdışı uygulamalarında gördüğümüz üzere klasik bankacılık dışındaki alanlar KOBİ'leri büyütmek ve geliştirmek için finans, pazarlama, strateji alanlarında da bilgi verilmesi ve yönlendirme yapılması gündemde olacak. Ayrıca kendi işkollarında faaliyette bulunan tedarikçiler veya müşteriler ile bir araya getirilecek, toplantılar ve çalışmalar düzenlenmesine yardımcı olunacak" dedi.

İhracat ve ihracat finansmanı önceliğimiz

Akbank'ın firmaların yapacağı uzun vadeli yatırımları için kredi taleplerini finansal olarak inceleyen, konusunda uzman ekibi ile yatırım yapmayı planlayan firmalara, ihtiyaçları doğrultusunda proje bazlı finansman modelleri oluşturduğuna da dikkat çeken Besli, Türkiye ihracatında yaşanan olumlu gelişme ve beklentilere değindi. Besli, ihracat ve ihracat finansmanını öncelikli olarak değerlendirdiklerini belirterek " Ancak ihracat KOBİ'lerin çekimser durduğu bir konu. Konunun karmaşıklığı ve uzmanlık gereksinimi sebebiyle dış pazarlara açılmak KOBİ'ler için hayata geçirilmesi zor bir hedef olarak kalabiliyor. Fakat dış pazarlara açılmak büyüyebilmek için çok kritik. Bu nedenle Akbank KOBİ Bankacılığı olarak ana amaçlarımızdan biri ihracatçıyı destekleyerek rekabet güçlerinin artmasına katkıda bulunmak" şeklinde konuştu.

KOSGEB'in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 2010 yılsonuna kadar "Ölçek Endeksli Büyüme Destek Kredisi Programı" ve "İhracat Destek Kredisi Programı" olmak üzere iki farklı kredi programına başlayacağını açıkladığını hatırlatan Besli, "Sözkonusu kredi programları çerçevesinde faiz tutarının yüzde 75'lik kısmı KOSGEB, yüzde 25'lik kısmı ise işletme tarafından karşılanacak. Bankamız da bu imkanı KOBİ'lere sağlayan bankalardan biri" bilgisini de verdi.

İhracatçı KOBİ'nin evrak masrafını sıfırladı

İŞLETMELERİN, ihracat yaparken bilgilendirme ve ihracat maliyetleri konusunda sıkıntı yaşadığını hatta bu sorunların bazı firmaları ihracat yapmaktan çekinmesine neden olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Ferda Besli, ihracat maliyetleri konusunda KOBİ'lere destek olmak için Ücretsiz İhracat Vesaik Gönderimi Kampanyası hazırladıklarını açıkladı. Besli kampanyayı şu sözlerle anlattı: "Kampanya kapsamında özellikle kur baskısı nedeniyle sıkıntı yaşayan KOBİ'lerin, yurt dışı evrak gönderimlerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Kampanyadan yararlanmak için ihracat bedellerinin bankamıza gelmesi yeterli. Firmalarda Akbank müşterisi olması şartı da aramıyoruz, Bankamız mevcut müşterilerine veya yeni müşterilere kapımız açık.

Kampanyamız 31 Aralık 2010 tarihine kadar sürecek. KOBİ Bankacılığı müşterileri için gerçekleştirilen kampanya ile ihracat yapan firmalarımıza destek olmanın yanı sıra; ihracat hacim ve müşteri sayısının artırılmasını hedefliyoruz." Akbank'ın Ücretsiz İhracat Vesaik Gönderimi Kampanyası'nın dışında ihracatçılar için özel finansal ürünleri de bulunurken banka, ihracatçı firmalara sevk öncesi ve sevk sonrası finansman ihtiyaçlarına yönelik olarak döviz ve TL olarak, Mal Mukabili İhracat Kredisi, Taksitli İhracat Kredisi, Eximbank Kredileri, Akreditif Karşılığı İhracat Kredisi, İhracat Akreditif İskontosu ve İhracat Faktoringi gibi alternatif finansman çözümleri de sunuyor. Besli, yaptıkları çalışmalarda özellikle ülke ihracatının büyük bir bölümünü oluşturan Mal Mukabili İhracat işlemlerinin finansmanına ağırlık verilerek, bu konuda müşterilerinin ihracat yapılarına göre alternatif ürünler sunulması üzerine çalışmalar yaptıklarını da aktardı.

Besli, "Mal mukabili ihracat türü, ihracatın finansmanı için kullandırılan kredilerde teminat vasfı taşıyan bir ödeme şekli değil. Bu nedenle, Mal Mukabili İhracat Kredisi mal mukabili ihracat yapan firmaların kullanmak istedikleri döviz kredilerinde teminatlandırma yönünden sıkıntı yaşamamaları için sunuluyor. Bu kredi mal mukabili ihracatın finansmanı amacıyla, ihracatçı firmalara sevk sonrası ihracat alacaklarının temlik edilmesi yoluyla kullandırılan kredi olup, yurtdışında kredi değerliliği bilinen ithalatçı firmalara ihracat yapan firmalara kullandırılıyor" diye konuştu.

'İhracatın Yıldızları'nı desteklemeye devam

Başarılı ihracatçı firmaları ödüllendirme yoluyla da teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydeden Ferda Besli, şöyle konuştu: "Bankamız, 2002 yılında ilki düzenlenen "İhracatın Yıldızları- İhracat Teşvik Ödülleri"nin bu yıl da ana sponsorluğunu üstlendi. Dünya Grubu tarafından düzenlenen organizasyon ile Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve ihracatın ülke

ekonomisindeki payının artırılmasına yönelik olarak İhracat Performans Ödülü, Kreatif Ürün Ödülü, Yeni Pazar-Pazar Çeşitliliği, E-İhracat ve Özel Ödüller olmak üzere bir çok alanda ihracatçılarımızı ödüllendiriyoruz. Tüm kategorilerde dereceye giren firmaların ihracat işlemlerini bankamızdan bir yıl boyunca ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir